SREDNJOBOSANSKI KANTON

Šenkovljani još čekaju završetak obnove džamije

Piše: D. PUCAR

15.8.2017

Tek rijetki Novotravničani znaju da, osim nekropole stećaka Maculje, ovaj bh. grad ima još jedan zaštićeni spomenik kulture – riječ je o staroj džamiji u novotravničkom selu Šenkovići, jednoj od najstarijih džamija u BiH, koja još nije obnovljena.

Naime, ovaj vjerski objekt, udaljen od grada 7,5 kilometara, izgradili su domaći majstori za potrebe turskih vojnika koji su, kako kaže Džemil Jakić, profesor historije i član BZK „Preporod“, opsjedali srednjovjekovni kaštel grad, pa je zbog toga zovu i vojnička džamija.

Vojnička džamija

- Prva informacija o džamiji datira iz 1568. godine. Ispred se nalazi srednjovjekovni kaštel grad koji su Turci opsjedali, a to su zapravo prve vojničke askerske džamije koje su napravljene bez ikakvih ukrasa. Jedna vojska je bila na jednom brijegu, a druga ispod kaštel grada na 1.218 metara nadmorske visine - rekao je Jakić.

Džamija je, smatra struka, rad domaćeg majstora, čime je njena vrijednost još i veća, a sve do pred rat, kako kaže Mirsad Haskić, predsjednik MZ Šenkovići, koristila se za obavljanje vjerskih obreda.


- U stara vremena bila je ova naša stara džamija i ona u Kasapovićima. Ljudi iz okolnih sela dolazili su konjima, a oni sa dobrom voljom i pješke i ovdje klanjali. Sjećam se toga još dok sam bio dijete. Znamo sigurno da je stara više od 450 godina, ali kad je tačno napravljena, to niko ne zna - rekao je Haskić.

Tursko groblje

Uz džamiju se nalazi i groblje s nekoliko grobova iz turskog perioda, a radi zaštite i očuvanja novotravnički „Preporod“ prikupio je svu potrebnu dokumentaciju te je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2015. godine šenkovačku staru džamiju proglasila nacionalnim spomenikom BiH.

Traje restauracija

Restauracija ovog vjerskog objekta još nije završena, pa ovaj nacionalni spomenik dođu pogledati tek rijetki građani. Uglavnom dolaze mještani iz okolnih sela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.