SREDNJOBOSANSKI KANTON

Socijalni fond Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak: Za godinu podijelili pomoć vrijednu više od 50.000 KM

Podjela paketića u Centru „Duga“

Piše: K. TOPALOVIĆ

17.12.2017

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kiseljak je u avgustu 2016. godine formirao Socijalni fond za ugrožene stanovnike općina Kiseljak i Kreševo. Već na početku, po odzivu građana, bilo je jasno da će ideja prerasti u nešto više. Do danas je ugroženim kategorijama iz ovog fonda podijeljena pomoć u vrijednosti višoj od 50.000 KM. 

Kupovina udžbenika

- Ideja je nastala u OŠ „Kiseljak 1“, gdje sam direktor i gdje su nastavnici pomagali učenicima u stanju potrebe kupovinom udžbenika, školskog pribora, sendviča, odjeće i obuće. Potom sam s glavnim imamom Kenanom ef. Bajrićem pokrenuo ovaj fond - kaže nam predsjednik MIZ Kiseljak Nermin Merhemić.

Od ideje pomaganja socijalno ugroženim Kiseljačanima i Kreševljacima danas se došlo do toga da se povremeno izdvajaju i sredstva za građane drugih općina BiH kojima je to potrebno. Fond ima stalne donatore, a to su građani, zatim imami MIZ Kiseljak i više od 40 nastavnika iz OŠ „Kiseljak 1“.

- Tu su i akcije gdje putem grupe za dopisivanje na Viberu iznesemo problem i za dva-tri sata sakupimo i do nekoliko hiljada KM za pomoć. U 2017. godini pomogli smo više od 170 porodica, u njihove živote unijeli nadu, toplinu i radost - ističe Merhemić.

Fondom rukovodi odbor od petero ljudi i redovno podnosi izvještaje donatorima.

Imaju nafaku

 - Fond ima nafaku, uspjeli smo kupiti automobil Ešrefu Čehajiću da bi sina koji je u invalidskim kolicima mogao voziti u školu, podijelili smo paketiće Edukaciono-rehabilitacionom centru „Duga“, gdje su djeca svih nacionalnosti, a šehidskoj porodici renoviramo kupatilo - kaže za kraj Merhemić.

Svi koji žele pomoći ovaj fond više informacija mogu dobiti u prostorijama MIZ Kiseljak ili na broj telefona 030/879-274.

Domaći proizvodi  

Merhemić navodi da prilikom nabavke robe forsiraju kupovinu domaćih proizvoda.

- U januaru je na računu od četiri metra 99 posto namirnica bilo proizvedeno u BiH - kaže on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.