PREGOVORI

Vlada nudi povećanje satnice, a Sindikat traži veći koeficijent

Sindikat zdravstvenih radnika: Nisu zadovoljni tekstom kolektivnog ugovora

K. KAVAZOVIĆ

10.5.2018

Pregovarački timovi Vlade Srednjobosanskog kantona i Kantonalnog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu nisu postigli dogovor o tekstu novog kolektivnog ugovora na posljednjem sastanku.

Obračun plaća

Kantonalni ministar zdravstva Nikola Grubešić izjavio je kako predstavnici Sindikata i dalje insistiraju na uvećanju koeficijenta za obračun plaća, na što Vlada SBK, prema njegovim riječima, ne može pristati.

- Sindikatu smo ponudili povećanje cijene satnice rada na 2,35 maraka, što su oni odbili i insistiraju na povećanju koeficijenata za svaki platni razred od 25 posto. Stav Vlade je da treba povećati plaće uposlenima u zdravstvu, ali da fond radnih sati i koeficijenti trebaju ostati fiksni i da se ide na povećanja satnice – rekao je ministar Grubešić nakon sastanka u Travniku.

Uvećanje koeficijenata, na čemu insistira Sindikat, zahtijevalo bi izdvajanje velikog novčanog iznosa za više od 2.000 zaposlenih u zdravstvu, dok bi uvećanje satnice koje predlaže Vlada koštalo između 1,5 i 2,5 miliona maraka godišnje, pojasnio je ministar.

Zdravstveni tim

- Jedini zahtjev koji smo postavili pred pregovarački tim Vlade SBK je povećanje koeficijenta za 25 posto, kao što je urađeno doktorima medicine i stomatologije, dok nama Vlada nudi povećanje od oko 17 KM mjesečno. Sindikat je mišljenja da zdravstveni tim čine jednako doktori, zdravstveni radnici i ostali zaposleni. Sada čekamo očitovanje Vlade i ukoliko do pristanka na naš zahtjev ne dođe, bit ćemo primorani stupiti u štrajk – poručuju iz Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika SBK.

Zaključak naredne sedmice

Pregovori će biti nastavljeni nakon što Kantonalna vlada na osnovu informacija s posljednjeg sastanka donese zaključak u vezi s daljnjim koracima za zaključivanje novog kolektivnog ugovora. S obzirom na to da je većina ministara na putu u inozemstvu, tek naredne sedmice može se očekivati zaključak Vlade SBK.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.