TURIZAM

Počela sezona posjeta: Prokoško jezero nahranit će posjetiocu dušu i tijelo

Prokoško jezero: Gorsko oko smješteno u njedrima planine Vranice

H. ČUKLE

22.6.2018

Prokoško jezero je udaljeno 23 kilometra od Fojnice i jedna je od omiljenih turističkih destinacija u ovom dijelu Bosne.

Endemične vrste

To je prirodno ledničko jezero koje je smješteno na 1.636 metara nadmorske visine u njedrima planine Vranice. Površina mu je oko pola kilometra, a zovu ga i gorsko oko. Jezero je 2005. godine proglašeno za spomenik prirode. U njemu živi endemična vrsta vodozemca triton koji obitava u najčistijim vodama. Tu obitava i endemična biljka vranički zvončac.

Do Prokoškog jezera se stiže asfaltnim putem od Fojnice do lokaliteta Ljolje, a onda uzvodno uz rječicu Jezernicu kroz stoljetnu bukovu šumu i uz žubor rječice dosta dobrim makadamskim putem. Nakon prijeđena 23 kilometra puta s Hrida ugledate ovaj prirodni dragulj Prokoško jezero. Dah zastaje od ljepote, a oko njaga su đerdan nanizani katuni.

Jezero je idealno izletište za sve koji traže dobar odmor, za fotografe, slikare, planinare, lovce, ljubitelje šetnji, branja ljekobilja, šumskih plodova, udisati čist zrak...

Na ulazu u ovaj spomenik prirode naplaćuju se 2 KM po osobi. Svi oni koji do samog jezera žele doći automobilom platit će 5 ili 10 KM, zavisno od veličine vozila.

Jedan od rijetkih stanovnika koji se rodio u selu pored jezera je Salih Polutan iz Kehića u MZ Prokos.

- Moji stari su među prvima izašli tokom ljetne sezone živjeti pored Prokoškog jezera i ta se tradicija nastavlja već 70 godina. Moj otac Šačir i majka Sabiha su imali nas osmero djece. Kod mog oca Šačka, kako su ga svi zvali, su dolazile i poznate ličnosti kao što je Branko Mikulić, Raif Dizdarević i još neki političari. Tad je bilo tek nekoliko koliba, danas ih ima s pomoćnim objektima preko 300 i to sad zovu katuni. Otac mi je i prvi počeo praviti ovčiji sir na Prokoškom jezeru -  priča nam Salih.

Od njega smo saznali i cijene hrane i smještaja.

Domaća hrana

- Može se naručiti pita ispod sača. Cijene su mala 10 KM, srednja 15 KM, velika 20 KM. Burek je skuplji i košta 30 KM tepsija za 4 do 5 osoba. Može se kupiti i janje koje se probere u toru, a cijena je 200 KM po komadu. Ukoliko neko želi da mu ga zakoljemo i ispečemo na ražnju, potrebno je doplatiti još 50 KM – objašnjava Polutan.

Dodaje da porcija pastrmke košta 10 KM, kilogram kravljeg sira je osam, a ovčijeg 14 KM. Suhi dimljeni sir je 15 KM. Sokovi i džemovi od brusnice ili borovnice koštaju oko 10 KM po tegli ili litru.

Cijene smještaja

U katunima pored jezera se može i prespavati, a cijene s kreću od 10 do 15 KM po osobi. Iznajmljivanje cijelog katuna košta 40 KM za noć, a u njemu može spavati od 3 do 5 osoba. U većem katunu mogu spavati dvije porodice, a cijena je oko 80 KM dan. Domaćini su dužni osigurati drva i vodu.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.