BIH

Biciklistički maraton Bihać - Srebrenica: Bugojno ugostilo 350 biciklista iz BiH i drugih zemalja

Az. Mandžić

Az. M.

9.7.2018

Drugu godinu zaredom biciklistički maraton Bihać - Srebrenica, koji se organizira povodom obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice i drugih podrinjskih mjesta, prošao je i kroz Bugojno. 

Domaćin je bio Biciklistički klub „Bugojno“, čijih pet članova i ove godine učestvuje u ovom biciklističkom maratonu.  

Po dolasku u Bugojno za sve učesnike maratona priređen je ručak. Biciklisti, njih oko 350, koliko ih učestvuje u ovogodišnjem maratonu, prevalit će put dug više od 500 kilometara. Uprkos lošem vremenu usljed kiše, učesnici ovog maratona složni su u konstataciji da ih ništa ne može zaustaviti na putu da odaju počast nevino stradalim stanovnicima Podrinja u genocidu, koji se dogodio u julu 1995. godine.

- Mi imamo svoj cilj i nikakva kiša ili neki drugi razlozi ne mogu nas pokolebati da dođemo do Potočara i prisustvujemo kolektivnoj dženazi nedužno ubijenih stanovnika Podrinja. Odat ćemo počast i nećemo dozvoliti da se ikada zaborave žrtve genocida iz 1995. godine - kaže Đulaga Trejić iz Bihaća, a slično govori i njegov sugrađanin Nermin Kulenović: 

- Kako smo državu branili u svakakvim vremenskim uvjetima, tako i danas, bez obzira na kišu, nije nam teško i ponosni smo na činjenicu da ćemo odati počast nedužno stradalima u Srebrenici i drugim mjestima Podrinja.

Juso Jahić je iz Srebrenice, s trenutnom adresom u Beču. Biciklom je sa svojim kolegama došao do Bihaća i uzeo učešće na ovogodišnjem biciklističkom maratonu.

- Nama iz Srebrenice i Podrinja koji smo izgubili nekoga u porodici, kao ja oca, svaki dan od 365 u godini je Srebrenica. To je podsjećanje na nedužne žrtve genocida. Nismo svake godine biciklima u Potočarima, ali se potrudimo da svake godine prisustvujemo dženazi i ukopu identificiranih žrtava – kaže Jahić.

U ime domaćina učesnicima 14. biciklističkog maratona Bihać - Srebrenica obratio se predsjednik BK „Bugojno“ Husref Duraković, a u ime organizatora maratona Kluba ekstremnih sportova „Limit“ Bihać predsjednik kluba Ervin Lipović Lipa, inače, organizator i pokretač biciklističkog maratona Bihać - Srebrenica. 

Nije propustio priliku pohvaliti uspješnu organizaciju dočeka biciklista u Bugojnu. Riječi dobrodošlice, ali i zahvalnosti za ovaj značajan događaj uputio je i načelnik općine Hasan Ajkunić.

Učesnici maratona u koloni otišli su do centralnog šehidskog spomen-obilježja, položili cvijeće, proučili Fatihu i na druge načine odali počast šehidima i poginulim borcima ARRBiH i MUP–a Bugojno i Bosne i Hercegovine. 

Kraći historijat iz ratnog perioda prezentirao je bugojanski ratni komandant Faruk Aganović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.