OPĆINA VITEZ

Na mjesto gradnje MHE "Kruščica" opet stigle građevinske mašine

Piše: H. ČUKLE

17.8.2018

Kako smo dobili informaciju od Mike Tibold, predsjednice MZ Kruščica, danas su došle građevinske mašine na mjesto gradnje MHE "Kruščica", na istoimenoj rijeci.

U saopćenju se navodi da su privatni investitori pribavili početne dozvole za gradnju dvije mini hidroelektrane na ovoj rijeci u općini Vitez.



Prema prostornom planu općine Vitez za period 2005.-2025. godina, područje MZ Kruščica je bilo zaštićeni park prirode još od perioda Austro-ugarske, navodi se u saopćenju.

Međutim, ovaj prostorni plan je izmijenjen 9. 3. 2016 godine, i to samo u dijelu područja rijeke Kruščice, kako bi bila omogućena izgradnja MHE Kruščica 1. i 2.

U saopćenju se još navodi da se sa rijeke Kruščice snabdijevaju vodovodi Zenice i Viteza, gotovo 150.000 stanovnika, dok sama MZ Kruščica još nema riješeno vodosnabdijevanje.


Predsjednica MZ Kruščica nam je u telefonskom razgovoru kazala da je ovo psihološki rat i da se još u Sudu u Novom Travniku vodi postupak, a da je njima njihov advokat kazao da investitor nema validne papire.

Također je kazala da su dvije članice MZ Kruščica pozvane u PS Vitez na informativni razgovor.

Jedna od njih je Hata Hurem, koja nam je navela da je to bio čisto informativni razgovor, da su dvije patrole policije dolazile na lice mjesta samo da vide je li sve uredu.

- Mi sjedimo i čekamo, jer mislimo da će doći - kazala nam je Hata Hurem.

Građevinske mašine su stigle u Krušćicu, na obali istoimene rijeke se okupio veliki broj građana Krušćice, Viteza, Fojnice i još nekih mjesta SBK-a kako bi spriječili ulazak mašina na mjesto gdje je planirana gradnja dvije MHE Krušćica 1 i Krušćica 2.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.