TRAVNIK Za četiri godine aktuelnog mandata usvojeno je svega 27 zakona

CCI: Protesti srednjoškolaca obilježili aktuelni mandat vlasti u SBK

Rad Vlade i Skupštine su ocijenjeni loše

Fena
27.08.2018 15:38

Foto: Fena

Skupština Srednjobosanskog kantona (SBK) imala je, tokom aktuelnog mandata, jedan od najnižih intenziteta rada od svih kantonalnih skupština, dok je intenzitet rada Vlade bio u neskladu s njenim propisanim obavezama - navedeno je u izvještaju CCI-ja o radu vlasti SBK za mandatni period od 2014. do 2018. godine.

Iz CCI-ja su, na konferenciji za novinare u Travniku, istaknuli kako su održane tek 32 sjednice Skupštine te su zastupnici na sjednicama proveli 117 sati, što je vremenski ekvivalent 15 radnih dana.

Skupština se, ističu u CCI-ju, nije dobro pokazala u svom glavnom poslu, odnosno realizaciji zakondavnih aktivnosti.

- Za četiri godine aktuelnog mandata usvojeno je svega 27 zakona, u odnosu na 45 usvojenih u prethodnom mandatu. Pri tome, svega 12, su novi, tzv. temeljni zakoni, što je dvostruko manje od broja usvojenih temeljnih zakona u prethodnom mandatu - navedeno je u izvještaju.

Kao ozbiljan nedostatak u radu institucija vlasti u SBK, istaknut je i mali broj kreiranih i usvojenih strategija, s obzirom na to da je u aktuelnom mandatu usvojena samo Strategija razvoja SBK.

- Zbog loše realizacije planiranih zakona, oni se godinama prenose iz jednog godišnjeg programa rada u drugi, čekajući i po deset godina da Vlada i Skupština konačno urade svoj posao i kreiraju zakon za koji je davno prepoznata društvena potreba - ističu u CCI-ju.

Kako je navedeno, Skupština SBK već dugo ima problem i sa transparentnošću, a njen sastav je i pokazatelj spolne neravnopravnosti u društvu.

- Žene u aktuelnom mandatu zauzimaju svega 20 posto zastupničkih mjesta, a niti jedna od njih ukupno šest nije izabrana u rukovodstvo Skupštine. Takva Skupština je i prekršila Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH, imenujući vladu u kojoj je jedna žena - kaže se u izvještaju.

I uz niski intenzitet rada i produktivnosti, zastupnici u Skupštini SBK su, tvrde u CCI-ju, u velikom broju profesionalizirali svoj status i iz budžeta redovno primaju plaće i ostale privilegije.

Vlada SBK se, tokom aktuelnog mandata, nije pridržavala obaveze održavanja jedne redovne sjednice sedmično.

- Iako je u aktuelnom mandatu došlo do pada intenziteta rada, u odnosu na prethodni, nešto veća efikasnost rada na sjednicama rezultirala je većom produktivnošću u odnosu na protekli mandat. Vlada je, na sjednicama održanim do 30. lipnja, razmotrila 5.676 mjera, što je za oko 800 više nego u prethodnom mandatu - kažu u CCI-u.

Iz ove organizacije upozoravaju da je zanemariv broj značajnih mjera, koji sistematski i dugoročno, utječu na kvalitet života građana, dok se najveći dio odnosi na odluke, zaključke, rješenja i saglasnosti, a zatim na informacije, izvještaje, planove i programe.

- S druge strane, zakoni čine manje od jedan posto od ukupno razmotrenih mjera, te su tokom četiri godine mandata Vlade usvojena svega 36 zakona.

Posljedica loše realizacije planiranih aktivnosti Vlade je da se među nerealiziranim mjerama nalazi niz značajnih onih čije bi usvajanje moglo pozitivno utjecati na kvalitet života građana.

Iz CCI-ja navode kako su aktuelni mandat u SBK obilježili protesti srednjoškolaca protiv podjela i segregacije.

- Mada je pobjeda koju su izvojevali mala, ona je značajna, jer pokazuje da je svijet ispod političkih kišobrana u ovoj zemlji mnogo bolji i zdraviji, od onog što pokazuje i nameće politika. A ta djeca, koja su ustala protiv podjela, i postali meta ostrašćenih nacionalista, sa svih strana, zaslužuju poštovanje. Nadamo se da će se nastaviti boriti za svoja prava i za bolju budućnost ove zemlje - istaknuli su iz CCI-ja.

NA VRH