BIHAĆ

CCI: Vlada USK na šestom mjestu kantonalne liste po produktivnosti

Promjene skupštinskih većina redale su se kao na traci, rečeno je danas na predstavljanju rada Vlade

Arhiv

Fena

31.8.2018

Centri civilnih inicijativa (CCI) predstavili su danas rezultate monitoringa rada Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona za period od 2014. do 2018. godine, ocijenivši da je taj mandatni period obilježila politička nestabilnost.

- Promjene skupštinskih većina i sastava vlada dešavale su se kao 'na traci', što je rezultiralo činjenicom da je od postizbornog imenovanja Vlade USK, kroz nju prošlo 30 različitih ministara i premijera, u pet provedenih smjena i rekonstrukcija - saopćeno je iz CCI-ja.

Navodi se da je Vlada USK u aktuelnom mandatu razmotrila oko tri i po hiljade mjera, što je pozicionira na šesto mjesto kantonalne liste po produktivnosti. Iza nje su vlade Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona.

- Posljedica nedovoljno dobre realizacije planiranih aktivnosti Vlade je da se među nerealizovanim mjerama iz godišnjih programa rada u aktuelnom mandatu nalazi čitav niz značajnih mjera, čije su usvajanje i pravilna primjena mogli pozitivno uticati na kvalitet života građana - smatraju u CCI-ju.

Za aktuelni četverogodišnji mandat, Skupština USK usvojila je, kako su naveli u CCI-ju, tek dvije strategije, dok je u martu 2018. prihvatila u nacrtu još dvije strategije. Skupština je usvajala u prosjeku jedan zakon mjesečno. No, od 45 usvojenih zakona, svega je 18 novih, tzv. temeljnih. Ostalo su tek izmjene i dopune postojećih zakonskih akata, dodaju iz CCI-ja.

Kako su ustvrdili, ni u jednoj godini mandata realizacija zakona planiranih godišnjim programima rada nije dosegla 30 posto potpune realizacije planiranog. U aktuelnom mandatu, kako su naveli, Vlada USK nijednom nije usvojila program rada na vrijeme, a Skupština je to uradila samo jednom.

- U radu Vlade i Skupštine USK, tokom aktuelnog mandata, registrirano je kršenje više zakonskih i podzakonskih akata, pa čak i ustava - navedeno je u izvještaju CCI-ja objavljenom danas u Bihaću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.