MANIFESTACIJE

Dolazak u Jajce najavile delegacije iz svih zemalja bivše Jugoslavije

Planirani razgledanje izložbe u postavci Historijskog muzeja BiH „Između fašizma i antifašizma 11 činova“, polaganje cvijeća, svečana akademija, promocije knjiga...

S jedne od prijašnjih manifestacija u Jajcu: Proteklih godina dolazilo više od 3.000 ljudi

E. CRNKIĆ

22.11.2018

U organizaciji JU „Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a“ planiran je program podsjećanja na događaj iz novembra 1943. godine, partizanski pokret i pružanje otpora okupatoru u Drugom svjetskom ratu, borbu protiv fašizma, kao i sjećanje na lik i djelo Josipa Broza Tita.

Bogat program

Program obilježavanja 75. godišnjice Drugog zasjedanja AVNOJA počinje u subotu, 24. novembra, kad je planirano razgledanje izložbe u postavci Historijskog muzeja BiH „Između fašizma i antifašizma 11 činova“, a zatim slijedi organizirano polaganje cvijeća na spomen-fontanu.

Isti dan u Muzeju će biti održana svečana akademija, a nakon toga i kulturno-umjetnički program u kojem će učestvovati lokalni horovi i bendovi.

Dolazak u Jajce najavile su delegacije iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Proteklih godina na manifestaciju je dolazilo više od 3.000 posjetilaca iz mnogih bosanskohercegovačkih gradova, ali i zemalja regiona, najviše iz Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Za petak, 29. novembar, planirana je promocija knjige „Posljednji poziv u pomoć“, autora prof. Slave Kukića, a promotori će biti dr. Esad Bajtal, prof. Dr. Enver Kazaz, dr. Žarko Papić, mr. Srđan Šušnjica te prof dr. Miodrag Živanović.

Jajce nije slučajno izabrano kao mjesto gdje će se održati Drugo zasjedanje AVNOJ-a. U jesen 1943. ovaj je gradić u centralnoj Bosni bio jedna od rijetkih slobodnih teritorija u Evropi, a u njemu je tih mjeseci djelovao Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, kao i Centralni komitet KPJ.

Na Drugom zasjedanju AVNOJ-a učestvovala su 142 delegata iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Oni su donijeli odluku o stvaranju federalne države Jugoslavije, sastavljene iz šest republike i dvije autonomne pokrajine.

Proglašen maršalom

Jedna od odluka odnosila se i na samog Tita, koji je tada, na osnovu uspješnog rukovođenja vojnim operacijama protiv sila osovine, proglašen maršalom Jugoslavije.

Stalna postavka

U zgradi održavanja Drugog zasjedanja AVNOJ-a danas se nalazi stalna muzejska postavka. Jedan je od najposjećenijih muzeja u Bosni i Hercegovini, koji godišnje posjeti oko 20.000 ljudi.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.