POSTALA TRADICIJA

Trodnevna manifestacija Dani AVNOJ-a u Jajcu počinje 25. novembra

Ova je godina posebna jer se obilježava jubilarnih 80 godina od održavanja Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, ključnog događaja u našoj historiji

Sa drugog zasjedanja AVNOJ-a. Društvene mreže

FENA

18.11.2023

Javna ustanova Muzej II zasjedanja AVNOJ-a i ove je godine domaćin manifestacije "Dani AVNOJ-a".

Ova je godina posebna jer se obilježava jubilarnih 80 godina od održavanja Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, ključnog događaja u našoj historiji, najavili su organizatori.

Muzej II zasjedanja AVNOJ-a tradicionalnu manifestaciju "Dani AVNOJ-a u Jajcu" organizira od 2008. godine kada je obilježena 65. godišnjica II zasjedanja AVNOJA-a, kada je ovom skupu prisustvovalo preko pet hiljada antifašista iz Bosne i Hercegovine i iz ostalih država bivše Jugoslavije. Te godine obnovljeni Muzej II zasjedanja AVNOJ-a službeno je ponovo otvoren.

Manifestacija "Dani AVNOJ-a u Jajcu" jedinstvena je na našim prostorima, a Muzej II zasjedanja AVNOJ-a na ovaj način čuva sjećanje na antifašističku tradiciju svih jugoslovenskih naroda, navode organizatori.

Kako je najavljeno, program počinje 25. novembra, u sklopu kojega će, uz ostalo, biti upriličena promocija knjige "Sporedan detalj" autorice Adania Shibli te okrugli stol na temu "Evropa i antifašizam".

Također, predviđeno je polaganje cvijeća na Spomen fontanu u centru Jajca, kao i obilazak kulturno-povijesnih spomenika i prirodnih znamenitosti.

Svečana akademija povodom 80 godina od Drugog zasjedanja AVNOJ-a održava se u nedjelju, 26. novembra, s početkom u 13.30 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.