GORAŽDE

Razriješene privremene komisije imenovane u decembru, pa izabrane nove

Iz bloka predvođenog SDA i Liberalnom strankom najavljuju nastavak pregovora

Skupština SBK. Al. B.

Al.B.

14.1.2019

Nakon što je Sejad Tatarin pristupio kao poslanik u Skupštinu SBK, nova/stara većina u Skupštini BPK Goražde na vanrednoj sjednici stavila je van snage odluke o izboru privremenih komisija za budžet, finansije i administrativna pitanja, odnosno izbor i imenovanja. 

Uprkos primjedbama opozicije da se takvo nešto radi na konstituirajućoj, a ne vanrednoj sjednici, poslanici predvođeni SDA i Liberalnom strankom izabrali su nove privremene komisije.  

– Vanredne sjednice se sazivaju u slučaju epidemija i sličnih vanrednih situacija. Ne smatram da ovo zavređuje vanrednu sjednicu, već je ovo samo pokazatelj da je transakcija koju ste obavili u slučaju Tatarin obavljena uspješno – kazala je Edita Velić iz Demokratske fronte.



Edita Velić. Al.B.

Muradif Kanlić (SBB), predsjednik Komisije za izbor i imenovanja, nije upoznat s novim odlukama koje su danas usvojene.

– Razloga za stavljanje van snage odluka o izboru privremenih komisija nije bilo, jer one su se sastale, konstituirale i radile po poslovniku. Ovdje je nešto drugo vidljivo. Grupa poslanika koja sada ima tu većinu „na mišiće“ mijenja te komisije i ono što su spočitavali drugima, da su rušitelji ustava, kantona, poslovnika i svega, to sada oni rade. Svi koji imamo takvu priliku radimo isto – istakao je Kanlić.


Muradif Kanlić. Al.B.

Rasim Mujagić iz Liberalne stranke odgovorio je da se novim odlukama popravlja ono što je usvojeno ranije.

Aida Obuća (SDA), koja je predsjedavala vanrednom sjednicom, kaže da opozicija nije ni imala argumentirane primjedbe.

Uprkos činjenici da imaju većinu, iz bloka predvođenog SDA i Liberalnom strankom najavljuju pregovore, a razlog je blokada u Klubu Bošnjaka, u kojem i nova većina i Građanski blok imaju po 9 poslanika.

Ovaj klub tako nije u mogućnosti predložiti kandidate za rukovodstvo Skupštine BPK niti da delegira delegata iz BPK u Domu naroda Parlamenta FBiH.


Sejad Tatarin. Al.B.

Poslanik koji je prelaskom iz jednog u drugi blok odlučio ko će imati većinu u Skupštini Sejad Tatarin pojasnio je da je razlog ovakvom postupku odluka Emira Frašte (SDP) da ne prihvati poziciju premijera koja mu je ponuđena u okviru Građanskog bloka.

– Iz nekog revolta sam prešao u novu većinu, ali ništa nije riješeno. Pata karte su 9:9 u Klubu Bošnjaka, ne mogu da se dogovore oko Doma naroda, kao i oko predsjedavajućeg. Nije do Sejada Tatarina, nego do svih poslanika. Jedna strana želi da otpusti 50 radnika, druga da zaposli 50 radnika, tako da meni ovdje mnoge stvari nisu jasne. Ta većina će razgovarati, a šta će se desiti, ne znam ni ja sam – kazao je Tatarin. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.