DONJI VAKUF

Dimnjačare iz porodice Čemer traže u cijeloj srednjoj Bosni

Firmu je prije četiri godine osnovao otac Dino nakon višegodišnjeg školovanja i rada u Sloveniji, a u njoj rade sinovi Muhamed i Emir

Dimnjake ne čiste s krova nego iz prizemlja

Piše: D. MAKIĆ

23.1.2019

Kad u Donjem Vakufu neko spomene porodicu Čemer, prva ascijacija su dimnjačari. Ova porodica, otac Dino te sinovi Muhamed i Emir iz Oboraca kod Donjeg Vakufa, poznati su po uslugama čišćenja dimnjaka.

Bez prašine

Firmu je prije četiri godine osnovao otac Dino nakon višegodišnjeg školovanja i rada u Sloveniji.  Postali su traženi, jer su u tradicionalni zanat uveli savremene tehnike i alate.

- Mi ne čistimo dimnjake s krova, već iz prizemlja, sa mjesta gdje se nalaze vratašca za čišćenje čađi. Imamo velike usisivače koji sprečavaju širenje prašine i to je naša velika prednost - ističe Muhamed Čemer.

Muhamed Čemer: Posao se širi


Ovaj dvadesetjednogodišnjak ističe da se posao širi, a da je broj poziva sve veći. Osim na području Gornjovrbaske regije, usluge Donjovakufljana sve se više traže i u Travniku, Turbetu, Busovači.

- U posao smo uključeni brat Emir i ja te još jedan radnik. Bio sam maturant kad su započinjali sa poslom. Dvije godine mlađi brat Emir završio je Matematičko-informatičku gimnaziju, a kasnije i Medicinsku školu u Tavniku. No, bez obzira na to, svi rado zasučemo rukave u porodičnoj firmi – sa ponosom govori Muhamed.

Redovno održavanje

Posao dimnjačara danas više nije sezonski.

- Posla imamo tokom cijele godine, ali najviše prije početka i nakon završetka grijne sezone. Ima građana koji dimnjake redovno održavaju, ali je mnogo više onih koji to ne rade, ne znajući kakvoj su opasnosti, u tom slučaju, izloženi - naglasio je Muhamed.

Kamera za pregled

Tokom čišćenja dimnjake, dimovodnih kanala, peći i šporeta koriste i kameru za pregled dimnjaka te mašinu za mašinsko čišćenje dimnjaka. Koriste i mašine za mjerenje brzine protoka zraka kroz dimnjak te poseban alat za čišćenje centralnih peći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.