SUDBINE

Porodica Muratović samo želi život dostojan čovjeka: Teško je kada morate tražiti pomoć, a niste navikli na to

U neuvjetnoj kući u Donjem Vakufu odgajaju četvero djece, od kojih troje ide u školu

Adisa s dvoje djece ispred kuće. Avaz

1.2.2024

Teška sudbina zadesila je porodicu Muratović iz Jemanlića kod Donjeg Vakufa. Adisa, majka četvero maloljetne djece, zbog bolesti je morala napustiti posao, a njen suprug je dao otkaz jer mu rad nije bio plaćen.

Traži posao

Kako je za "Avaz“ ispričala Adisa, sudbina se poigrala njima. Kuću u kojoj su živjeli morali su napustiti i preseliti se u drugu, koja je neuvjetna za život, pogotovo za djecu, trojicu sinova i kćerku, od kojih troje ide u školu.

- Živjeli smo kao podstanari u jednoj kući, ali gazda je odlučio da je proda pa smo morali izaći. Suprug i ja podigli smo kredit i kupili ovu kuću, koja baš i nije za život, ali šta se mora, nije teško. Sve je bilo dobro dok se nisam razboljela. Imali smo život dostojan čovjeka. Međutim, moja bolest i muževa nezaposlenost sve su promijenile - navodi Adisa.

Majka četvero djece oboljela je od trombofilije (pojava krvnog ugruška ili tromba), zbog čega je bila i hospitalizirana. Kaže da joj sada trnu ruke i noge i da ne može raditi, zbog čega mnogo žali. Također je dodala i da suprug intenzivno traži posao te da se nadaju da će uskoro biti zaposlen.

- Težak je ovo život. Nikome ga ne bih poželjela. Gledam svoju djecu kojima bih željela sve pružiti u životu, a ne mogu. Teško je kada čovjek mora tražiti pomoć, a nije navikao na to. Voljela bih da mogu zaraditi i da ne ovisim ni o kome, ali bolest je jača - priča Adisa.

Pomoć komšije

Ističe da trenutno imaju hrane i odjeće, donijeli su im dobri ljudi, a i kupatilo koje je bilo neuvjetno, nakon apela, sada je uređeno.

Treba im kupatilo. Facebook

- Nakon našeg apela da nam se uradi kupatilo komšija Husein Huso Ugorak je odmah priskočio i, zahvaljujući njemu, uskoro ćemo imati gdje da se okupamo. Također, uplatio je za djecu da u školi imaju sendvič svaki dan. Barem znam da mi u školi nisu gladni - navodi Adisa.

Porodica Muratović preživljava od dječijeg doplatka koji iznosi 330 KM, a od tog novca trebaju platiti režije, kupiti hranu i lijekove te vraćati ratu kredita, što je nemoguće izvesti.

Javni apel

Husein Huso Ugorak je, saznavši za tešku sudbinu porodice Muratović, uputio javni apel putem Facebooka da im se pomogne. Svi koji žele pomoći, mogu uplatiti novac putem žiroračuna 1414351310606233 u BBI banci.

- Od ovog trenutka ja pokrećem akciju da ovo napravimo kako treba. Svi koji žele pomoć, bujrum, javite mi se. Ovo je sevap pomoći. Već dosta stvari imamo riješeno, ali treba još dosta toga da bi se uradilo kako treba - napisao je Ugorak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.