KISELJAK Mještani Bukovice traže pomoć nadležnih

Čopor agresivnih pasa lutalica napada sve redom

Iz novoformiranog udruženja za zaštitu životinja „Šape“ apeliraju da se sa psima postupa humano te pozivaju Općinu i nadležne službe da im pomognu u tome

K. TOPALOVIĆ

Psi lutalice se slobodno kreću u naselju Bukovica

Foto: K. Topalović


Mještani kiseljačkog naselja Bukovica već duže vrijeme se žale da su se psi lutalice namnožili u većem broju te da postaju sve agresivniji pa su zabilježeni i napadi. 

Nosili janje

Jedna od mještanki nam je potvrdila da ju je napao čopor od pet pasa, ali nije htjela pred naš objektiv.

Druga mještanka, Mersiha Murtić, ipak je odlučila govoriti o ovom problemu javno, jer se, kako kaže, boji za sigurnost kako djece tako i svoju.

  • Kvasina i Kusin: Suzdržati se od nelegalnih radnji

    Kvasina i Kusin: Suzdržati se od nelegalnih radnji

    Foto: K. Topalović


- Neki dan je moju kćerku napalo pet pasa lutalica dok je išla prema autobuskoj stanici. Svojim očima sam vidjela kad su ovi psi, odnosno čopor od njih pet-šest, u zubima ovuda nosili janje. Ne želim ništa loše ovim psima, već da se problem riješi na najbezbolniji način i da se uklone s ulica našeg naselja – kazala je Murtić.

Dodala je da je pasa lutalica bilo i ranije, ali da su broj i njihova agresivnost porasli u posljednje vrijeme.

  • Murtić: Bojimo se za djecu

    Murtić: Bojimo se za djecu

    Foto: K. Topalović


Članovi Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“ iz Kiseljaka, koje je aktivno odnedavno, rekli su da su svjesni problema te da ih najviše zabrinjava što su dobili informacije da građani žele na nehuman i nasilan način ukloniti pse s ulica.

 Postoji peticija

- Postoji i peticija građana koji pozivaju na uklanjanje pasa na nehuman, ali i nezakonit način. Ovim putem apeliramo na građane da ne potpisuju peticije koje pozivaju na vršenje krivičnih i prekršajnih djela. „Šapa“ radi sve što je u njenoj moći kako bi riješila ovaj problem, ali nam je neophodna pomoć Općine i njenih nadležnih službi - rekla nam je Ivana Kusin, jedna od osnivačica ovog udruženja.

Bacaju otrov u parkove

- Imali smo veliki problem kada su pojedinci trovali pse. Zamislite ljude koji su u gradske parkove pune djece bacili otrove za pse. Osim pasa, tu su mogla stradati i djeca koja se redovno igraju u tim parkovima - rekla nam je Erna Kvasina iz Udruženja „Šapa“.

NA VRH

Podijeli članak na