PRIZNANJA

Sulejman Redžić počasni građanin općine Jajce

Akademik Redžić zasigurno je bio jedan od najvećih i najutjecajnijih jajačkih naučnika u historiji našeg grada, rekao Muhić

Općinsko vijeće Jajce: Prihvaćena inicijativa

A. TABAK

9.2.2019

Općinsko vijeće Jajce na posljednjoj je sjednici donijelo odluku da najveće općinsko priznanje, počasni građanin Jajca posthumno dodijeli rahmetli akademiku Sulejmanu Redžiću. Vijećnici su priznanje uručili na inicijativu Udruženja Jajčana „Kraljevski grad“, koje djeluje i radi u Sarajevu.

Dan grada

Priznanje će biti uručeno članovima porodice rahmetli akademike Redžića na svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom 22. februara, Dana općine.

Ovu informaciju potvrdio nam je i predsjednik Udruženja Seđad Muhić.

- Mnogo je razloga zbog kojih smo se odlučili da kandidiramo rahmetli Sulejmana Redžića. Akademik Redžić zasigurno je bio jedan od najvećih i najutjecajnijih jajačkih naučnika u historiji našeg grada. Impozantna internacionalna naučna karijera akademika Redžića, koji je rođen i odrastao u Jajcu, završio jajačku Gimnaziju i do kraja života snažno bio vezan za svoj grad, glavni je argument za odluku da se rahmetli profesoru dodijeli najveće općinskog priznanje – rekao je Muhić.

Redžić: Opravdano zaslužio posthumno općinsko priznanje

Posthumno priznanje zaslužio je posebno zbog činjenice da još, iako vrlo ugledni Jajčanin, koliko je poznato, nije dobio nikakvo priznanje grada i lokalne zajednice u kojoj je ponikao i kojoj se uvijek vraćao.

Prestižno priznanje

- Zahvalni smo, prvo članovima Komisije za odlikovanja i druga javna priznanja, ali i Općinskom vijeću, predsjedavajućem Ivi Šimunoviću, načelniku Edinu Hozanu i u konačnici svim strankama na tome što su prihvatili naše prijedloge i ovo prestižno općinsko priznanje dodijelili rahmetli akademiku – rekao je Muhić.

Prijedlog i za Beharića

Udruženje je za nagradu, zahvalnicu Općine, bilo kandidiralo mladog i uspješnog jajačkog studenta i uspješnog aktivistu Samira Beharića.

- To je mladić koji može biti primjer svojim vršnjacima, ali i starijima kako se bori za svoj grad i državu. Nakon dodiplomskog studija u Sarajevu, obrazovanje je nastavio u više evropskih metropola, ali i dalje se bori za Jajce i BiH. Taj prijedlog, nažalost, nije prihvaćen, ali Beharić je perspektivan i u budućnosti će sigurno imati prilike da dobije neko od općinskih priznanja – dodao je Muhić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.