GORNJI VAKUF

Dževad Ugarak: U gradu sam poznat kao dobar obućar, ali mi nikad niko nije došao da uči zanat

Imam još nekih pet godina do penzije, ali ako se posao ne popravi, neću moći održati radnju do tada, zaključuje

Ugarak u svojoj radnji: Svi zanati polako izumiru

Piše: N. ČAUŠEVIĆ

31.5.2019

Dževad Ugarak živi u bugojanskom naselju Vesela, a već više od 25 godina posjeduje obućarsku radnju u Gornjem Vakufu-Uskoplju.

Učio od brata

Po zanimanju je mašinski tehničar, a zanat je naučio od brata Mustafe, koji je do rata vodio obućarsku radnju i u njoj obučavao učenike. Dževad kaže da je do unazad godinu-dvije od ovog zanata mogao dobro zaraditi.

- Osim ovog posla, moja porodica se bavi i poljoprivredom, imamo zasade malina i borovnica. Od poljoprivrede smo školovali djecu, a od moje zarade smo mogli lijepo živjeti i plaćati doprinose - kaže Ugarak.

Odlaskom ljudi u inozemstvo i posao u Gornjem Vakufu je u padu. Tako i Dževad razmišlja šta dalje, sve je manje svijeta koji dolazi u njegovu radnju. A i platežna moć je slabija, pa svijet kupuje jeftiniju obuću, koju se ne isplati popravljati.

Iskreno žali što nema na koga da prenese zanat i znanje, koliko godina radi ovaj posao, ali kaže da mu se nikad niko nije javio da ga obučava.

Nema posla

- Zanati su u izumiranju, pa tako i ovaj. U gradu sam poznat kao dobar obućar, ali mi nikad niko nije došao da uči zanat. Mada ne znam koliko bi koristilo i da ima, jer sve je manje posla. Imam još nekih pet godina do penzije, ali ako se posao ne popravi, neću moći održati radnju do tada - zaključuje Ugarak.

Kaže da razmišlja i o tome da zatvori radnju, jer s ovim prihodima neće moći  izvršavati obaveze prema državi.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.