FOJNICA Spomenik prirode

Prokoško jezero mamac za turiste: Najviše gostiju iz arapskih zemalja

Spomenikom prirode proglašeno 2005. godine

H. Ču. / Avaz.ba
01.11.2019 12:43

Jezero je od Fojnice udaljeno 23 kilometra

Foto: H. Čukle

Prokoško jezero na planini Vranici bilo je i ove godine magnet za turiste. Udaljeno je od Fojnice 23 kilometra, a smješteno je na nadmorskoj visini od 1.636 metara. Spomenikom prirode proglašeno je 2005. godine. Oko jezera je nanizano više od 300 katuna, u kojima tokom sezone borave njihovi vlasnici, neki i sa stokom, sve do prvih mrazeva i snjegova.

Ulaz u ovaj spomenik prirode već se nekoliko godina naplaćuje na naplatnoj rampi. Cijena je 2 KM po osobi, a oni koji žele doći automobilom do jezera, trebaju izdvojiti 10 maraka.

U katunima na Prokoškom jezeru i nakon završetka ovogodišnje sezone ima još domaćina, a oni su uglavnom iz sela Mjesne zajednice Prokos.

  • Naplatna rampa na ulazu
    Naplatna rampa na ulazu Foto: (H. Čukle)

Kako nam je kazao Mesud Softić, šef Rendžerske službe Spomenika prirode „Prokoško jezero“, ovogodišnja sezona počela je početkom maja, a završena je prije 15 dana.

-  Prokoško jezero je ove godine posjetilo više od 20.000 gostiju iz cijelog svijeta. Najviše je bilo gostiju iz arapskih zemalja, ali i iz Poljske, Češke, Njemačke, Kine - kaže Softić.

Komentari

NA VRH