SKUPŠTINA SBK

Demobilisanim borcima sa 55 i 56 godina pet KM po mjesecu u ratu

Napravljena je diskriminacija prema borcima mlađim od 55 godina koji su dali isti ili veći doprinos odbrani BiH, rekao je Švago

Borci su protestirali ispred Centra za kulturu. D. Pucar

Piše: D. Pucar / Avaz.ba

15.7.2020

Na vanrednoj sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona održanoj jučer u Travniku uz protest boračke populacije ispred Centra za kulturu usvojen je prijedlog zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi demobilisanih boraca.

Njime će, kako je kazao Esad Crnica, direktor Kantonalne uprave za borce, demobilisani borci u dobi od 55 i 56 godina dobivati po pet KM za svaki mjesec proveden u oružanim snagama.

Opozicija protiv

- Na dan 12. 6. 2020. godine imali smo 5.097 nezaposlenih demobilisanih boraca za koje bi nam općim zakonom trebalo oko 11 miliona KM. Rebalansom za ovu godinu dobili smo 1.209.600 KM koje će dobiti više od 1.120 korisnika starih 55 i 56 godina. Dosta primjedbi ima da je riječ o diskriminaciji, no diskriminaciju je napravilo federalno ministarstvo pri usvajanju federalnog zakona. Naš zakon je bolji jer smo u njega uvrstili i supruge umrlih nezaposlenih boraca i uskladili iznos s prosječnom plaćom u FBiH - rekao je Crnica.

Švago: Nepravda borcima. Avaz

Većina opozicije bila je protiv ovakvog zakona, a Almir Švago, predsjednik Kantonalnog SBB-a kaže kako se prava svih boraca trebaju ujednačiti.

- Današnjim usvajanjem zakona nanesena je velika nepravda boračkoj populaciji. Napravljena je diskriminacija prema borcima mlađim od 55 godina koji su dali isti ili veći doprinos odbrani BiH i naši amandmani su išli u pravcu da se daju ista prava svim braniteljima u kantonu - rekao je Švago.

Velić: Šta je s mlađima. Avaz

Ni borci koji su protestirali ispred zgrade u kojoj je održana Skupština nisu bili zadovoljni ovakvim rješenjem. Tako Nazil Velić iz boračkog "kampa" kaže kako se osjećaju izdano.

- Izdani smo od vladajućih stranki kojima poručujemo da se borba nastavlja. Zakon je propisao da su kantoni obavezni donijeti uredbe i propise za zakon za borce mlađe od 57 godina. Oni su uzeli samo 56 i 55 godina, šta je s mlađima? Još jedna velika izdaja branitelja - kazao je Velić.

Bolje išta, nego ništa

Nisu zadovoljni ni čelnici boračkih udruženja, ali kažu da je bolje išta, nego ništa.  

- Dok ne riješimo sve borce, ne možemo stati, ali isto tako ne možemo staviti 1.000 i nešto ljudi na čekanje - kazao je Nevzudin Vihrić iz Organizacije demobilisanih boraca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.