U TOKU RADOVI

Srednjobosanski kanton uskoro dobiva 98 kilometara biciklističke staze

Kako je kazao Miroslav Matošević, direktor TZ SBK, dosad se radilo na dionici Donji Vakuf-Jajce

Piše: D. Pucar

26.10.2021

Za čitavu priču bit će neophodni i biciklistički vodiči - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona (TZ SBK) i Regionalna razvojna agencija REZ spremni su za izgradnju druge dionice projekta Staza stare pruge, kojom će SBK dobiti biciklističku stazu u duljini 98 kilometara, od Lašve pa do Jajca.

Kako je kazao Miroslav Matošević, direktor TZ SBK, dosad se radilo na dionici Donji Vakuf-Jajce.

Imali problema

- Uklanjali smo visoko i nisko ratlinje na pruzi, imali smo i problema na određenoj dionici dugoj 1,2 kilometra u Jajcu, gdje smo izvodili složene građevinske poslove na uklanjanju blatnih površina koje su nastale tijekom posljednjih 30 godina. U narednim danima planiramo sanaciju tri mosta, ključna za prelazak i spajanje dionica. Nadamo se uskoro i probijanju tunela Komar zatrpanog 90-tih godina, gdje moramo uspostaviti kanale za odvodnju - rekao je Matošević.

No, to nije sve što je učinjeno na ovom kompleksnom projektu kojeg je financirala Europska unija.

- Poduzeli smo dosta drugih aktivnosti. U ovom trenutku radimo na postavljanju pet pametnih klupa na stazi, u svakoj općini po jedna, uspostavi free hot spot zona sustava za reklamiranje biciklizma. Nadalje, web stranica je dizajnirana, punimo ju podacima, u fazi smo izrade mobilne aplikacije, stoory telling book je završen, isprinat i on će biti osnova iz koje će biciklistički vodiči učiti - kazao je on.

Sljedeći korak je, kaže Matošević, dogovor i potpisivanje ugovora za sljedeći dionicu sve do Busovače.

- U pregovorima smo da započnemo radove na dizanju visokog raslinja od travničkog Goleša do općine Busovača - rekao je Matošević.

Za čitavu priču bit će neophodni i biciklistički vodiči, za koje prvi korak ka edukaciji i certificiranju počinje sutra.


Otvoren javni poziv

- Sutra imamo sastanak sa biciklističkim klubovima vezano za certifikaciju vodiča. Trenutno imamo otvoren javni poziv za prijavu, mogu se prijaviti svi, traje do 5. studenog a besplatna obuka će biti održana 13. i 14. studenog. Sve ovo radimo u suradnji sa Biciklističkom savezom BiH - rekao je Matošević.

EU4Business je projekt Europske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Za projekt "Staza stare pruge" EU je izdvojila 190.000 eura, dok su TZ SBK, REZ, pet općina (Vitez, Busovača, Travnik, Donji Vakuf i Jajce) morale osigurati po 20.000, odnosno 30.000 KM. Projekt je podržala i Vlada SBK sa 50.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.