TUZLANSKI KANTON

TUZLA: I pored suficita u budžetu, Grad se zadužio 5,5 miliona maraka

Opozicioni vijećnici ogorčeni ponašanjem vladajuće većine u GV

E. SKOKIĆ

12.5.2016

Vijećnici opozicionih stranaka SBB-a, SDA i HDZ-a BiH u Gradskom vijeću Tuzla, koji su u utorak napustili redovnu sjednicu, u čemu im se pridružio i dio vijećnika vladajuće većine iz Tuzlanske alternative i NS Radom za boljitak, održali su jučer pres-konferenciju na kojoj su pojasnili razloge svoje odluke.  

Klasični nepotizam

Osim protivljenja uvrštavanju na dnevni red rezolucije o suprotstavljanju podjeli Tuzle, koju je napisao predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović, istaknuli su i naknadno uvrštavanje tačke o izboru predsjednika i članova nadzornih (NO) i upravnih odbora (UO) u javnim preduzećima i ustanovama, čiji je osnivač Grad, ali i odluke o izvršenju i rebalansu budžeta. 

Kako tvrde, u NO i UO imenovani su "ljubimci" gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, što je, prema njihovom mišljenju, klasični primjer korupcije i nepotizma. 

- Izvršna vlast sa SDP-om na čelu, uz pomoć svojih satelita, suštinske probleme građana gura pod tepih, a u svrhu predizborne kampanje nameće nepotrebne i istrošene teme. Niko ne govori o tome da je gradonačelnik marginalizirao rad Službe za društvene djelatnosti dodijelivši sebi pravo da raspolaže novcem kako hoće i zamisli - kazao je predsjednik Kluba Saveza za bolju budućnost BiH Elvir Kasumović.  

Kako se moglo čuti na konferenciji za medije, u budžetu za 2015. godinu ostvaren je suficit od oko 3 miliona KM, ali je iste godine donesena kontroverzna odluka da se Grad zaduži za dodatnih 5, 5 miliona KM. Novac će, tvrde opozicionari, sasvim sigurno biti iskorišten u predizborne svrhe vladajućeg SDP-a i njihovog kandidata za gradonačelnika. 

Bezidejni i umorni 

- Aktuelna vlast je bezidejna, umorna i, nažalost, korumpirana. Okvalificirali su nas neprijateljima grada, što je primjer klasične udbaške konstrukcije. Volimo ovaj grad, a zbog toga što imamo različite poglede na aktuelno stanje, nemaju pravo okvalificirati nas neprijateljima - decidan je Sabahudin Imamović, predsjednik Kluba SDA.  

Oni su doveli u pitanje sve usvojene odluke na sjednici jer, kako kažu, u pojedinim trenucima održavana je bez potrebnog kvoruma od 16 vijećnika.  

Alić: Imamo i mi "aferu papak" 

Mensur Alić iz Tuzlanske alternative besprizorni nepotizam objasnio je riječima da je "babo vijećnik glasao za kćerku, a sin vijećnik da mu babo bude u UO".

- Poslije 11 godina provedenih u Vijeću nagnali su me da prvi put napustim sjednicu. Očito da neko iz sjene komanduje Vijećem i da i mi imamo "aferu papak", odnosno vijećnike koji su se zaposlili ili su zaposlili svoje bližnje na račun toga. Boli me to što je zaustavljen ekonomski razvoj, a o industrijskoj zoni „Kreka - sjever" nemamo nikakvih informacija - kazao je Alić. 

Plaše građane

Predsjednik Kluba HDZ-a BiH Ivica Kovačević podsjetio je javnost kako su prije dva mjeseca vijećnici usvajali rezoluciju o protivljenju skladištenju plina u Tuzli. 

- Hoćemo li svaka dva mjeseca razgovarati o izmišljenim temama, hoćemo li njima plašiti građane? Očito da se jedna te ista matrica ponavlja svake četiri godine. Grad Tuzla ima probleme s kojima se što prije mora suočiti, a oni se vide na svakom koraku - rekao je Kovačević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.