TUZLANSKI KANTON

TUZLA Kada će grad dobiti biciklističku stazu

Obećanje staro deset godina

Autor:M. Mu.

28.7.2016

Za razliku od Zenice i Sarajeva, ali i drugih mnogih gradova diljem BiH koji se mogu pohvaliti uređenim i kilometarskim biciklističkim stazama, Tuzla je, iako sredina s više od 100.000 stanovnika, grad koji još nema biciklističku stazu.

Pompezna najava

Kada će je imati, to još niko sa sigurnošću ne može tvrditi, no, sudeći prema tome da je projekt izgradnje obećan, a nikad realiziran, još prije skoro deset godina, veliko je pitanje hoće li se i kada Tuzlaci u svom gradu provozati moderno uređenom biciklističkom stazom.

Nakon što je tadašnji načelnik, a sada gradonačelnik Jasmin Imamović pompezno najavio njenu gradnju, osim označavanja žute linije na stazi za šetače od Sjenjaka prema Slavinovićima, ništa konkretnije nije učinjeno.

Zbog nedostatka staze, veliki broj biciklista vozi gradom, a problem je posebno izražen u večernjim satima, kada je na ulicama veliki broj šetača i male djece.

Kako nam je rekla grupa Tuzlanki koje smo zatekli u šetnji s djecom, gradu je jedna takva staza potrebna jer, za razliku od prije nekih pet godina, sada je na ulici veliki broj biciklista. Naime, šetalište ne može i ne bi smjelo biti biciklistička staza. U večernjim satima, kada s djecom izađu u šetnju, bukvalno moraju strahovati za njihovu i svoju sigurnost.

Estetska dimenzija

Slažu se u tome da bi bilo lijepo da grad dobije biciklističku stazu koja bi obuhvatila nekoliko gradskih naselja, a, kako kažu, grad bi tako dobio i jednu novu estetsku dimenziju.

Odgovor na pitanje kakav je stav nadležnih u vezi s ovim problemom jučer nismo dobili.

Nema političke volje

Hajrudin Trle, predsjednik Biciklističkog kluba “Zmaj od Bosne“, biciklizmom se bavi 46 godina. Kaže da je prije nekoliko godina napravio i idejni projekt, ali da je zbog nerazumijevanja aktuelne vlasti ostao samo mrtvo slovo na papiru.

- Biciklistička staza bi se protezala od Termoelektrane do Siminog Hana i bila bi višenamjenska. Ne bi bila potrebna velika novčana sredstva za izgradnju, ali, jednostavno, nema političke volje. Ovom gradu biciklistička staza je itekako potrebna jer ovdje se ljudi guše u smogu - ističe Trle.

Planirano osnivanje kluba

Emir Hadžihasanović bicikl vozi od malih nogu. Priča nam da mnogo vremena provodi sa svojim društvom vozeći bicikl, a plan im je, kaže on, bio da osnuju i biciklistički klub, ali su od te ideje odustali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.