TUZLANSKI KANTON

Međunarodni književni susreti "Cum grano salis": "Mađarska rečenica" dobitnica nagrade "Meša Selimović"

A. Bajrić

M. Mu.

23.9.2017

Roman Andreja Nikolaidisa "Mađarska rečenica" dobitnik je ovogodišnje nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2016. godini, na 17. po redu međunarodnim književnim susretima "Cum grano salis", koji su večeras završeni u Tuzli.

Roman, koji između ostalog, govori o ljudskom dostojanstvu, cinizmu moći, sveprisustvu zla, izabran je za najbolji, a osim njega u konkurenciji za nagradu bili su i romani EEG Daše Drndić, "Beara" Ivice Đikića, "Sjećanje šume" Damira Karakaša i roman "Kad sam bio hodža" Damira Ovčine.

Kad ste dijete, igrate fudbal iza zgrade, u roku od pet minuta svakome je jasno ko najbolje igra i koga treba najjače udariti po nogama. Kada ste pisac, vi znate koju biste nagradu najviše voljeli dobiti, a to je ova. Tu nema spora. Ne postoji način da se egzaktno izmjeri vrijednost jedne nagrade, ali budući da znam kako i ostale kolege misle, ovo je nagrada koju bi svako od nas volio najviše dobiti, a time i najvrijednija – kazao je Nikolaidis.

Prema riječima predsjednice žirija Adise Bašić, svi romani koji su bili u konkurenciji za nagradu, itekako su vrijedni čitanja te otvaraju, kako savremena, tako i svevremena pitanja o čovjeku, njegovim iskušenjima i njegovom usudu.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.