TUZLANSKI KANTON

Zbog zloupotrebe položaja podignuta optužnica protiv Abdulaha Zukića, SDA-ovog ministra u Vladi TK

Avaz.ba

26.12.2017

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Abdulaha Zukića (36) iz Živinica, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Tuzlanskog kantona, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi radi trgovine utjecajem.

Optužnica je dostavljena Općinskom sudu Tuzla na potvrđivanje.

- Postoji osnovana sumnja da je Zukić u januaru 2017. godine, svjestan da koristi svoj službeni položaj, posredovao i tražio od odgovorne osobe u Javnom preduzeću „Šume TK“, koje je u većinskom vlasništvu Tuzlanskog kantona, da sa jednom firmom iz Gradačca zaključi ugovor o sukcesivnoj isporuci 5.000 kubnih metara drveta, prilikom čega mu je rečeno da ta firma ne ispunjava uvjete za isporuku trupaca u količini većoj od 1.000 kubnih metara. Nakon toga je, koristeći položaj resornog ministra, izvršio pritisak na odgovornu osobu u Šume TK da za račun firme iz Gradačca sa još tri firme zaključi ugovore o sukcesivnoj isporuci po 1.000 kubnih metara trupaca, te je tako firmi iz Gradačca omogućena isporuka ukupno 4.000 kubnih metara drveta – navode iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Tužilaštvo je u optužnici nadležnom sudu stavilo prijedlog da se Zukiću izrekne mjera sigurnosti zabrane obavljanja poziva i dužnosti u izvršnim organima vlasti na svim nivoima, te javnim ustanovama ili preduzećima u BiH u trajanju od tri godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.