ŽIVINICE

Hoće li opasni otpad ostati bez ikakvog nadzora?!

Općinska delegacija i predstavnici firme ispred pogona „Reciklona“ u Gornjim Dubravama

E. SKOKIĆ

24.3.2018

Uprkos svim neophodnim dozvolama i certifikatima, urednim inspekcijskim nalazima, Općinsko vijeće Živinice zatražilo je od Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) da raskine ugovor s preduzećem „Reciklon“, koje se bavi zbrinjavanjem opasnog otpada.

 Ko je zagađivač

Diskusiju vijećnika inicirali su zabrinuti mještani Gornjih Dubrava, u čijem se komšiluku nalazi pogon „Reciklona“, baš kao i u komšiluku Sarajlija, Banjalučana ili Bijeljinaca, gdje takva preduzeća u krugu kliničkih centara zbrinjavaju medicinski otpad.

Prema pričama mještana Gornjih Dubrava, povećana je stopa smrtnosti od kancerogenih oboljenja, a prst optužbe su uprli u „Reciklon“ iako je svima poznata činjenica da je najveći pojedinačni zagađivač na prostorima Živinica tuzlanska termoelektrana.

Sead Brkić, predstavnik firme „Reciklon“, navodi da mještani Gornjih Dubrava nemaju ama baš nikakav razlog za zabrinutost. No, opravdano sumnja da se iza njihove „zabrinutosti“ kriju druge „nečasne namjere“, ali o tome konkretnije ne može govoriti jer trenutno nema dokaza.

- Optuživali su nas, između ostalog, i za radioaktivno zagađenje. Takvu priču je pobio nalaz Državne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost. I svi drugi nalazi, poput onih iz Zavoda za javno zdravstvo TK, govore da radimo u skladu s propisima i zakonom - kaže Brkić.

No, Općinsko vijeće Živinice ignoriralo je sve nalaze i na priči rekla-kazala, vjerovatno mimo svojih ovlaštenja, usvojilo zaključak kojim traže od MAT-a da raskine ugovor s „Reciklonom“. Predsjedavajući Vijeća Hamdija Numanović (Stranka udruženih nezavisnih demokrata BiH) oštro se protivi mogućnosti da „Reciklon“ i dalje radi u Gornjim Dubravama.

- Ako je ta firma od državnog interesa, neka je nose na Igman. Nama, građanima Živinica, ona ne treba - rekao je Numanović, bez valjane argumentacije zbog čega preduzeću koje ima urednu dokumentaciju želi dati „šut-kartu“, dok u isto vrijeme zaboravlja na činjenicu da je nepostupanje opasnim otpadom na propisan način krivično djelo.

 Istječe ugovor

- Kod nas, zaista, nema ništa skriveno. Ne znam zašto se samo nama od svih firmi koje se bave tim poslom ovo događa. Ono što znam je da nama ugovor o zakupu istječe u januaru 2019. godine i, ako ne bude produžen barem na još jednu godinu, otpad će, faktički, ostati bez ikakvog nadzora - zaključuje Brkić.


Kamenjaković: Nema ničeg sumnjivog

Općinski načelnik Samir Kamenjaković (SDP) obišao je preduzeće „Reciklon“.

- To je bila moja obaveza zbog zabrinutosti građana. Dobili smo odgovore iz PU Živinice, Državne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost i iz Zavoda za javno zdravstvo TK. U svim nalazima nam je rečeno da nema ničeg sumnjivog - kaže Kamenjaković.

 Karasalihović: Dobili zaključak OV Živinice

Rifet Karasalihović, direktor JP Međunarodni aerodrom Tuzla, naveo je da su zaprimili zaključak OV Živinice.

- Moram sjesti sa svojim pravnim timom i vidjeti šta ćemo uraditi po tom pitanju. Dobili smo zaključak bez ikakvih argumenata, bez ikakvih dokaza na koje se možemo pozvati. Sigurno je da ćemo razmotriti zaključak, a vjerovatno tražiti izjašnjenje Nadzornog odbora, a možda i osnivača o tome kakve ćemo korake poduzeti - kaže Karasalihović.



Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.