PRAVA Prijedlog Skupštini TK

SDP traži usvajanje ''Deklaracije o radničkim pravima''

E.Sk.
28.03.2018 11:17

Klub zastupnika SDP-a u Skupštini TK traži da se kao tačka dnevnog reda sjednice zakazane za četvrtak, 29. mart, uvrsti prijedlog ''Deklaracije o radničkim pravima''.  

U obrazloženju prijedloga predsjednik Kluba SDP-a Dževad Hadžić ističe da su radnička prava ugrožena i da se TK neograničeno treba zalagati za legalizaciju rada i radnih odnosa.

- Potrebno je pokrenuti sve kapacitete da se ostvare radnička prava, a posebno osmosatno radno vrijeme, pravo na dnevni, sedmični i godišnji odmor i 40-satnu radnu sedmicu. Najviše su ugrožena prava na bolovanje i liječenje, a posebno prava radnica trudnica i porodilja, pravo na naknadu za rad u vrijeme praznika, pravo na odmor, pravo na lični dohodak, pravo na sigurnost na poslu i pravo na penziono i zdravstveno osiguranje – navodi Hadžić.

U ovoj deklaraciji stoji i da će TK neograničeno poticati nadležne inspekcije da ukinu rad nacrno, a u svrhu zaštite radničkih prava, a kao podrška realnom sektoru, Tuzlanski kanton će inicirati ukidanje najvećeg broja parafiskalnih nameta.

- U svrhu zaštite radničkih prava, potrebno je izvršiti reviziju propisa, zakonskih i podzakonskih akata koji opterećuju privredu, a sve u svrhu jednostavnijeg poslovanja – smatraju u KO SDP-a TK. 

Hadžić kaže da očekuje da će ova deklaracija dobiti podršku ostalih zastupnika u Skupštini TK.

NA VRH