USKRS

Gdje su nestali sretni dani kada smo bili zadovoljni i s komadom hljeba

Blaško i Kaja Jukić: Priča o nemogućem suživotu ovdje pada u vodu

Piše: E. Sk.

1.4.2018

U porodici Jukić iz naselja Bakaluše kod Breški, odnosno Tuzle, Uskrs se dočekuje s velikom radošću. Kaja i njena kćerka Vikica pripremit će oko 700 šarenih jaja koja će članovi Kulturno-umjetničkog društva „Breščani“ u srijedu, 4. aprila, podijeliti štićenicima Doma penzionerima te školarcima u Breškama i Obodnici.  

Glava porodice, 68-godišnji Blaško Jukić, priča da KUD „Breščani“ već deceniju njeguje lijepu tradiciju.

Narodne nošnje

- Obilazimo naše penzionere u narodnim nošnjama i po sobama dijelimo šarena jaja. Kasnije odigramo nekoliko narodnih kola i podijelimo radost Uskrsa s njima – kaže Blaško Jukić.

Jukići su posebno ponosni na suživot u svojoj okolini. Blaško ističe da se u Breškama i okolnim naseljima mještani međusobno posjećuju u vrijeme blagdana te dodaje da je to urnek koji bi morali slijediti i političari sa svih strana.

- Nijedan blagdan, vjerujte mi na riječ, ne može proći bez međusobnog posjećivanja. Ovdje su izmiješani Hrvati i Bošnjaci, a dolje su Srbi. Volio bih da nas posjete političari i da vide kako jedni druge poštujemo i živimo zajedno. Njihove priče o nemogućnosti suživota ovdje padaju u vodu – govori vrijedni domaćih.

Nedavno je napunio 67. godinu. Sjeća se da je kao dječak u vrijeme Uskrsa obilazio svoje komšije. No, takav običaj danas polako izumire...

Čestitke domaćinu

- Mi smo morali obići svaku kuću i čestitati domaćinu. Danas je toga manje, jer je i manje djece u selu. Kako ne bismo zaboravili svoj običaj, mi, stariji, idemo jedni drugima u posjete. Prije je bilo intersantnije. Kada dobijete jaje, kao da ste dobili kuću. I mi se sada pitamo gdje su nestali ti sretni dani, kada smo bili zadovoljni i s komadom hljeba i rezom slanine – priča Blaško dok pokazuje na šunku, peku, kobasicu, slaninu, domaći sir, kukuruz koje će nositi na veliku pučku misu u Breške.

Čokoladni zec 

Blaško je veći dio životnog vijeka proveo u Beču. Kaže kako je tamo običaj da se djeci, uz šarena jaja, u dvorištu skrivaju zečevi od čokolade. Njegova kćerka Vikica i zet Bahrudin Sužanj ovog puta su u Breškama kako bi se Vikica s majkom Kajom posvetila farbanju jaja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.