PROJEKTI

Nije bitno ko će biti na vlasti, samo neka Centar za autizam bude otvoren

Delegacija Vlade TK obišla Centar povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu ( A. Bajrić)

E. SKOKIĆ

3.4.2018


U tuzlanskoj prigradskom naselju Bukinje, gdje se gradi Centar za autizam, jučer je obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Bahrudin Hadžiefendić (SBB), ministar zdravstva TK, ističe kako već treću godinu delegacija Vlade TK dolazi na ovu lokaciju, ali da se od izgradnje depandansa ništa više nije uradilo kako bi se okončala izgradnja ovog centra.  

 Odobren novac

- Ne treba trošiti riječi kakav će značaj imati Centar za autizam, koji će biti jedini takve vrste u FBiH. Nije bitno ko će biti na vlasti, samo neka bude otvoren. Djeca i roditelji to, bez sumnje, zaslužuju – kaže ministar Hadžiefendić.

Premijer Jakub Suljkanović obradovan je činjenicom da je Vlada FBiH napokon shvatila težinu problema djece s autizmom i njihovih roditelja te da je na posljednjoj sjednici odobrila 150.000 KM za nastavak gradnje Centra.

- U budžetu TK za 2018. godinu planirali smo 150.000 KM. Potrebno je da se u ovaj projekt uključe i jedinice lokalne samouprave. Naravno izgradnjom centra kompletan posao neće biti gotov. No, hajmo ga izgraditi do oktobra i staviti u funkciju pa ćemo rješavati druge prioritete iz ove oblasti – kaže premijer Suljkanović.

Meho Sadiković, predsjednik Udruženja roditelja djece s autizmom (URDOSA), ističe kako očekuje da će Centar biti izgrađen do kraja godine, ali ne očekuje da će ubrzo biti formirana javna ustanova.

Bolji tretman

- Djeca s autizmom u Centru će dobiti priliku za bolji tretman i integraciju u društvenu zajednicu, a zaustavit ćemo njihovu evidentnu segregaciju i diskriminaciju. U centru trebaju biti zaposlene četiri visokoobrazovane osobe. No, neka proces osnivanja javne ustanove potraje, ali da na kraju imamo kvalitetna rješenja i dobro organiziran rad – kaže Sadiković, koji napominje kako Udruženje na čijem je čelu okuplja 80-ak djece i njihovih roditelja.

Odlaze kompletne porodice 

Zbog nepostojanja adekvatne ustanove, odnosno centra za autizam, roditelji i djeca sve češće napuštaju BiH.

- Imamo primjer gdje su oba roditelja imala dobar posao i odlična primanja, ali su zbog nedostatka kvalitetnog tretmana za svoje dijete odlučili da odu u inozemstvo. Autizam u porodici je, slobodno mogu reći, pakao. Dijete je sat vremena fantastično, a onda u pet narednih minuta počinje samo sebe povređivati ili ujedati – kaže Sadiković.

Akcija studenata

Studenti prve godine Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli organizirali su jučer podjelu balona i mafina te izložbu povodom Svjetskog dana osoba s autizmom. Riječ je o aktivnostima koje su proveli u sklopu predmeta Volonterizam, a u saradnji s Udruženjem za ljudska prava i socijalnu inkluziju SOCI iz Tuzle. 


Hadžiefendić: Velik značaj

Sadiković: Organizirati rad

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.