TUZLANSKI KANTON Zbog bruceloze najkritičnija je bila 2007. godina

Nema razloga za zabrinutost zbog zaraznih bolesti životinja

Fena
16.04.2018 14:32

Nekoliko sporadičnih slučajeva zaraznih bolesti životinja, bruceloze, kju groznice i infektivne anemije konja registrirano je tokom 2018. godine na području Gračanice, Živinica i Tuzle.

Na sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona, Veterinarskog zavoda TK i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla zaključeno je da stanje nije alarmantno i da nema razloga za zabrinutost.

Zbog bruceloze najkritičnija je bila 2007. godina, dok je ove godine evidentirano znatno manje slučajeva bruceloze, kju groznice i infektivne anemije konja.

Na osnovu prijava zaraznih bolesti, inspekcijski organi i veterinarske službe neškodljivo zbrinjavaju oboljele životinje uz zakonom predviđene procedure.

- To su mjere neškodljivog uklanjanja, zabrane nomađenja, transporta zaraženih životinja i određene mjere monitoringa i praćenja - pojasnio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Mufid Klinčević.

U suzbijanju zaraznih bolesti najznačajnije su preventivne mjere.

Direktor Veterinarskog zavoda TK Suad Hamzić naglasio je da su to vakcinacija malih životinja protiv bruceloze te preventivna dijagnostika krupnih životinja na TBC, brucelozu i leukozu.

- To je paket mjera koji, ukoliko se provede, ne daje mogućnost daljnjeg širenja zaraznih bolesti koje trenutno imamo - zaključio je Hamzić.

Ured za veterinarstvo BiH izradio je Program mjera zdravstvene zaštite životinja za 2018. godinu. Očekuje se i uputstvo Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, nakon čega će kantonalno resorno ministarstvo i Veterinarski zavod moći početi s realizacijom preventivnih mjera u cilju suzbijanja zoonoza.

NA VRH