GRADAČAC

Mališani prodaju omiljene igračke da skupe novac za bolesne

S jedne od akcija gradačačkih mališana

Z. MATKIĆ

2.5.2018


Na inicijativu roditelja djece predškolskog uzrasta, u Gradačcu je prije četiri godine formirana Igraonica „Dora“.  

 Brojne akcije

U početku je okupljala svega nekoliko roditelja i djece, a danas odgajaju dvadesetak djevojčica i dječaka predškolskog uzrasta o kojim brigu vode četiri tete volonterke.

Posljednjih godina djeca iz Igraonice „Dora“ postižu najbolje rezultate u predškolskoj nastavi, a njihovi bivši polaznici su među najboljim učenicima gradačačkih osnovnih škola. Program rada s djecom skoro je identičan programu rada državnih dječijih vrtića, ali specifični su po tome što akcent u odgoju djece daju razvoju osjećaja za humanost.

Nerma Delić, jedna od teta u Igraonici „Dora“, kaže kako svaki dan slušaju i čitaju priče o bolesti neke osobe, a posebno nekog djeteta kojemu za liječenje treba puno novca. Stoga su, kaže, i pokrenuli brojne akcije među djecom kako bi pomogli drugoj bolesnoj djeci.

- Došli smo na ideju da djeca poklone svoju najdražu igračku pa da je onda prodaju i tako sakupe novac za neko bolesno dijete. Djeca su bila obradovana činjenicom da mogu nekome pomoći. Svaki dan su donosili svoje igračke i ostavljali ih na sto na kojem brzo više nije bilo mjesta. Tete su napravile cvjetove i čestitke pa smo to zajedno s poklonjenim igračkama prodavali u centru grada, a pomagali su nam i djeca i roditelji. Građani Gradačca su to prihvatili kao predivan gest pa je sakupljeno 935 KM – kazala nam je Delić.

Potrebna pomoć

Humanitarne akcije djece i odgajateljica Igraonice „Dora“ nastavljene su i dalje, a ovaj mali kolektiv je odlučio potražiti nekoga u lokalnoj zajednici da nađu dijete kojem je potrebna pomoć.

Vježbanje s Vesnom 

Povodom 21. marta, Dana osoba s Downovim syndromom, u goste su pozvali djevojku Vesnu Sendić koja je rođena s tim sindromom. Ona se s djecom sprijateljila, pričala im o Down sindromu i mnogo su je zavoljeli. Vesna nakon toga dolazi svake srijede i s dječicom radi vježbe rekreacije za koje se kod kuće pripremi. Djeca su presretna, a Vesna se osjeća korisnom i jednako vrijednom.


Delić: Žele pomoći

Vesna je djecu upoznala s Down sindromom

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.