TUZLANSKI KANTON

Prihvaćena informacija od stanju sigurnosti na području TK: Ove godine manje mrtvih na cestama nego lani

Na području TK ranijih godina zabilježen veliki broj saobraćajnih nesreća

M. MUHAMEDBEGOVIĆ

6.6.2018

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je na jučerašnjoj sjednici informaciju o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona za 2017. godinu.  

 Krivična djela

Kad je u pitanju kriminalitet, 2017.obilježilo je smanjenje broja krivičnih djela za deset posto. U prvom redu smanjen je broj krivičnih djela protiv imovine za 315.

Smanjen je i broj krivičnih djela protiv javnog reda i pravnog prometa za 128 djela, protiv života i tijela za 45, krivičnih djela iz drugih posebnih zakona za 39, a krivičnih djela protiv sigurnosti javnog prometa za osam posto.

Ako se analiziraju složeniji i teži oblici krivičnih djela, može se uočiti smanjenje broja teških krađa, razbojništava, ugrožavanja javnog prometa, nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, nasilničkog ponašanja, nanošenja teških tjelesnih povreda...

 Tragičan ishod

- Upravu policije i Tuzlanski kanton posebno je opterećivao veliki broj saobraćajnih nesreća, od kojih su mnoge i s tragičnim ishodom. Želim posebno istaknuti da smo ove godine uspjeli postići određene rezultate. Tako je u prvih pet mjeseci ove godine šest osoba manje smrtno stradalo nego u istom periodu prošle godine – kazao je Dževad Korman, policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

Više podmićivanja i zloupotreba položaja  

Kad su u pitanju krivična djela protiv podmićivanja i zloupotrebe službene i druge odgovorne funkcije, njihov broj povećan je za 32. Broj krivičnih djela protiv zdravlja ljudi povećan je za 28 te protiv slobode i prava čovjeka i građanina za sedam krivičnih djela.


Korman: Postigli rezultat

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.