Aktivnosti Fondacija tuzlanske zajednice

Ukupno 62 školska objekta dobila čistu i kvalitetnu vodu

M. Mu.
10.06.2018 20:53

Foto: Voda mikrobiološki ispravna ( Fondacija tuzlanske zajednice)

Fondacija tuzlanske zajednice nastavila je s provedbom aktivnosti usmjerenih na poboljšanje kvaliteta vode u udaljenim područnim školama Tuzlanskog kantona. Ove škole, koje nisu pod kontroliranim sistemom vodosnabdijevanja, vodom se snabdijevaju s lokalnih izvora i bunara.

U aprilu i maju u 16 školskih objekata koji nisu imali regulirano vodosnabdijevanje i ispravnu vodu ugrađeni su takozvani UV filteri koji osiguravaju mikrobiološku ispravnost vode.

U ovim objektima nastavu pohađa oko 1.000 učenika te se projektom nastojalo preventivno djelovati kako bi se spriječile potencijalne zaraze, ali i kako bi se djeci omogućio siguran pristup osnovnoj ljudskoj potrebi.

Tako je u posljednje dvije godine Fondacija u saradnji s Ministarstvom obrazovanja i nauke TK osigurala sistem za filtraciju vode u ukupno 62 školska objekta.

 - Na području Tuzlanskog kantona 120 školskih objekata se snabdijeva vodom s lokalnih izvora i bunara, što ne znači da je voda u svim ovim objektima neispravna, ali ti objekti nisu pod centralnim sistemom kontrole vode i izloženi su riziku – istakao je Ismet Sokoljanin, program-menadžer u Fondaciji tuzlanske zajednice.

NA VRH