GRADAČAC

Porodica Mustafi traži dozvolu za svoj štand: Od prodaje voća svi živimo, neću da djeca prose na ulici

Mustafi sa porodicom pored štanda s lubenicama i dinjama

Z. MATKIĆ

27.6.2018

Emir Mustafi zvani Luis iz Gradačca demobilisani je borac Armije RBiH i nezaposlen. Svakodnevno mukotrpno radi da bi osigurao hranu za svoje petero maloljetne djece i suprugu.  

Oduzimanje robe

Na improviziranom uličnom štandu Emir prodaje lubenice i dinje, u čemu mu pomažu svi članovi porodice. Noć provode u dotrajalom karavanu.

- Želim da svojoj djeci zaradim da imaju šta jesti i obući i da zimus imamo šta naložiti. No, oni iz Općine mi ne daju da radim. Stalno me tjeraju i prijete da će mi oduzeti robu i da ću morati platiti 500 maraka kazne. Već su me tri puta tjerali i ovo je četvrto mjesto gdje sam postavio štand, a oni traže da se i odavde maknem. Ovog puta neću ići nigdje pa nek’ me hapse i vode u zatvor - kaže Mustafi.

Dodaje kako nema nikakvu pomoć od Općine, Centra za socijalni rad niti od boračke organizacije.

- Neću da moja djeca prose po ulici, a ako mi uklone i ovaj štand, ja ću početi krasti. Drugog izbora nemam - ističe Mustafi.

Tražio odobrenje

Tvrdi da je više puta išao u Općinu po odobrenje, ali su ga slali od šaltera do šaltera, uz konstataciju da to nije u njihovoj nadležnosti. Više im se nije obraćao.

 Općina: Moramo poštovati propise 

U općinskoj Komunalnoj inspekciji kažu da su upoznati s ovim slučajem i da se tu radi o nezakonitoj uzurpaciji javne površine.

- Svi oni koji žele imati prodajni štand na javnoj površini, moraju dobiti odobrenje za to. Emir Mustafi je upozoren i mi smo ga upoznali kako da dobije to odobrenja. Mi samo radimo prema propisima koje je donijela Općina - kazao je Muhamed Bijelić, komunalno-ekološki redar u općinskoj Komunalnoj inspekciji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.