TUZLANSKI KANTON

U Tuzli se gradi najljepša zgrada Općinskog suda u BiH

( A. Bajrić) S današnjeg polaganja kamena temeljca

Piše: E.Sk

5.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Polaganjem kamena temeljca na mjestu gdje je godinama unazad bio Dom armije RBiH u četvrtak je ozvaničena gradnja novog objekta Općinskog suda u Tuzli.

Prije polaganja kamena temeljca šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) obišao je zgrade Tužilaštva TK i Suda TK, gdje su u toku radovi na obnovi prostorija.

Ambasador Vigemark je naglasio da je EU rad pravosudnih institucija u različitim oblastima podržala s oko 20 miliona eura, a kako je Tuzlanski kanton najmnogoljudniji u FBiH, veliki dio sredstava završit će u pravosudnim institucijama na ovom području.

Inače, izgradnju Općinskog suda i obnovu Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva u Tuzli u vrijednosti od 4,5 miliona eura finansira Evropska unija. Ovim projektom će se poboljšati uvjeti rada pravosudnih institucija da bi bili u mogućnosti pružiti bolju uslugu građanima BiH.

- Za nas je ovo veliki dan, jer poslije 1963. godine napokon počinje gradnja Općinskog suda u Tuzli. Do sada smo bili korisnici prostora u vlasništvu drugih pravnih lica i trenutno radimo na četiri lokacije. S novom zgradom, koja će biti najljepša zgrada pravosudnih institucija u BiH, dobit ćemo optimalan prostor za rad – kazao je Muhamet Tulumović, predsjednik Općinskog suda u Tuzli.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović zahvalio je ambasadoru Vigemarku na sredstvima osiguranim za gradnju Općinskog suda te rekonstrukciju Tužilaštva TK i Kantonalnog suda Tuzla.

- Spremni smo pružiti i podršku opremanju prostora pravosudnih institucija. Duboko smo svjesni da je pomoć pravosuđu u njegovom opremanju zapravo pomoć građanima kojima je potrebno efikasno i potpuno neovisno pravosuđe. Jer samo neovisno i efikasno pravosuđe garancija je zaštite prava i sloboda svih građana – kazao je gradonačelnik Imamović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.