GRAČANICA

Radioamateri obilježili 65 godina uspješnog rada: Tehnika je bila skromna, ali volja izuzetno velika

Defile radioamatera kroz centar Gračanice

H. ČALIĆ

6.7.2018

Sa skromnom tehnikom, ali velikom voljom davne 1953. godine, rahmetli Nedžib Čeljo u Gračanici je nakon izložbe narodne tehnike formirao radioklub “Gračanica” E74DNO.  

Veliki doprinos

Iz ovog kluba je izrasla sekcija u Stjepan Polju, iz koje je opet izrastao danas u BiH najuspješniji radioklub, a sekcija radi i u Doborovcima.

Klub je na raznim takmičenjima osvojio veliki broj odličja, a uz pomoć MFS-Emmausa u Srebrenici je formiran radioklub “Srebrenica”. O nemjerljivom doprinosu radioamatera ovog kluba u odbrani BiH ne treba ni govoriti.

- Čeljo je okupio mlade ljude koji su položili ispit, nabavili su nešto opreme i krenuli u tu avanturu. Sedamdesetih godina u klub sam došao kao mlad čovjek i zavolio radioamaterstvo, toliko da sam gotovo spavao za uređajima. Širili smo se, pa smo formirali sekcije radiokluba u Stjepan Polju, Lukavici, Petrovu, Doborovcima - kaže današnji predsjednik radiokluba “Gračanica” Habib Džananović, koji ima 50-godišnje iskustvo u radu.

Klub je u ratno vrijeme odgovorio svojim zadacima, spajajući hiljade pokidanih veza. Kada su mnogi zatajili u svom radu, radioamateri nisu. O tome svjedoče desetine pehara, diploma, zahvalnica, priznanja, fotografija, novinskih napisa.

Svečana sjednica

I jubilej je obilježen kako i priliči. Pripremljena je izložba o uspješnom radu, održana svečana sjednica, na kojoj je Plaketa kluba posthumno dodijeljena osnivaču kluba Nedžibu Čelji te radioklubu Sarajevo i radioamateru Osmanu Hadžiću iz Zagreba. Prikazan je i dokumentarni film o formiranju radiokluba “Srebrenica”.

Održan ARG memorijal  

U okviru obilježavanja 65. godišnjice održan je 17. memorijal u amaterskom radiogoniometrisanju (ARG) “Nedžib Čeljo“.

 Prvo mjesto uvjerljivo sa 125 bodova osvojio je radioklub “Stjepan Polje”, drugo radioklub “Kamenica” Teslić sa 64, a treće radioklub “Drina” iz Goražda sa 29. bodova. Osim njih, na memorijalu su učestvovali radioklubovi iz Usore, Zavidovića, Tuzle i Doboja.


Članovi radiokluba “Gračanica” E74DNO

Prvo mjesto za radioklub “Stjepan Polje”

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.