KLADANJ

Džamija u Tuholju stara 250 godina: I nakon nekoliko obnova sačuvala izvorne elemente

O. MUJKIĆ

15.7.2018

Stara drvena džamija u naselju Tuholj kod Kladnja predstavlja jedan od rijetko sačuvanih primjera drvenih džamija u BiH.

Stara je skoro 250 godina, a iako je obnavljana u više navrata, sačuvala je izvorne elemente, od kojih su najvažniji konstrukcija objekta u cjelini i krovni pokrov od šindre. Pripada tipu drvenih džamija sa prednjim mahfilom, otvorenim ulaznim trijemom, strmim četverovodnim krovom i drvenom munarom.

Pretpostavlja se da je izgrađena još krajem 17. stoljeća u jednom od najstarijih naselja na teritoriji kladanjske općine.

Osmougaona munara

– Naselje Tuholj postojalo je još u srednjem stoljeću, a najstariji spomen je iz 1468/1469. godine, kada je navedeno kao jedno od naselja u Bosanskom sandžaku. Imajući u vidu arhitekturu Stare džamije i činjenicu da je najstariji čitljivi nišan datiran u godinu 1804., možemo pretpostaviti da je džamija izgrađena krajem 18. stoljeća - ističe Benjamin Bajrektarević, direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

Džamija je u osnovi u obliku pravougaonika ukupnih dimenzija 6,70 x 9,30 metara. Ukupna visina džamije do vrha krova iznosi skoro 9 metara, a visina do vrha alema munare je oko 15 metara. Munara je osmougaona i postavljena je na stropnu konstrukciju džamije.

U unutrašnjosti, kao dio izvornog enterijera nalazi se i pet vunenih, ručno tkanih ćilima, koji su u dobrom stanju i bez oštećenja. Pretpostavlja se da su izrađeni u drugoj polovini prošlog stoljeća. U haremu džamije nalazi se više od 100 mezara sa starim i novim nišanima.

Reljefni ukrasi

Iako broj starih nišana nije zanemarljiv, jedino su se na dva mogli identificirati natpisi i reljefni ukrasi iz 19. stoljeća. U haremu je, neposredno uz Staru džamiju, izgrađena i nova.

 Izrada dokumentacije

U završnoj je fazi i izrada projektne dokumentacije za temeljitu rekonstrukciji i sanaciju. Tako će ovaj vrijedni spomenik kulture uskoro ponovo zasjati punim sjajem.

Nacionalni spomenik

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je prije dvije godine Staru drvenu džamiju s haremom u Tuholju nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.