Aktivnost članova Planinarskog društva „Kalesija“

Kalesijski planinari postavili bh. zastavu na vrh Lisače

F. SINANOVIĆ
10.09.2018 06:51

Mehidić, Omerović i Karić postavili zastavu

Članovi Planinarskog društva “Kalesija” jučer su na Majevici, na vrhu kote Lisača koja se nalazi na nadmorskoj visini od 793 metra postavili jarbol i na njemu državnu zastavu.  

Vrh Lisača nalazi se na južnoj strani Majevice odakle se pruža prelijep pogled, za planinare i ljubitelje prirode, kao i aktraktivan pogled na cjelokupno područje općine Kalesije.

Zastava BiH na Lisači zavihorila se zahvaljujući Rasimu Mehidiću, predsjedniku PD „Kalesija“ i Muameru Omeroviću i Semiru Kariću, vrijednim članovima ovog društva.

- Ovom akcijom pokazali smo da cilj planinarskih društava nije samo osvajanje vrhova i obilazak planina, nego cjelokupna briga za prirodu, njegovanje prirodnih ljepota lijepe nam domovine - kazao je Muamer Omerović.

Na Lisači se, u toku agresije, od 8. do 25. novembra 1994. godine, vodila velika bitka nakon koje su pripadnici Armije R BiH, zauzeli ovaj vrh i pri tome zarobili 61 živog agresorskog vojnika, koji su kasnije svi razmijenjeni.

  • Zastava se zavijorila na nadmorskoj visini od 793 metra
    Zastava se zavijorila na nadmorskoj visini od 793 metra

 Osvojio Mon Blan  

Članovi PD „Kalesija“ osvojili su mnoge vrhove širom BiH, a Rasim Mehidić, predsjednik PD „Kalesija“, učestvovao je i u osvajanju vrha Mon Blan, najvišeg vrha Zapadne Evrope, visokog 4.807 metara.

NA VRH