TUZLANSKI KANTON

Kalesijski planinari postavili bh. zastavu na vrh Lisače

Mehidić, Omerović i Karić postavili zastavu

F. SINANOVIĆ

10.9.2018

Članovi Planinarskog društva “Kalesija” jučer su na Majevici, na vrhu kote Lisača koja se nalazi na nadmorskoj visini od 793 metra postavili jarbol i na njemu državnu zastavu.  

Vrh Lisača nalazi se na južnoj strani Majevice odakle se pruža prelijep pogled, za planinare i ljubitelje prirode, kao i aktraktivan pogled na cjelokupno područje općine Kalesije.

Zastava BiH na Lisači zavihorila se zahvaljujući Rasimu Mehidiću, predsjedniku PD „Kalesija“ i Muameru Omeroviću i Semiru Kariću, vrijednim članovima ovog društva.

- Ovom akcijom pokazali smo da cilj planinarskih društava nije samo osvajanje vrhova i obilazak planina, nego cjelokupna briga za prirodu, njegovanje prirodnih ljepota lijepe nam domovine - kazao je Muamer Omerović.

Na Lisači se, u toku agresije, od 8. do 25. novembra 1994. godine, vodila velika bitka nakon koje su pripadnici Armije R BiH, zauzeli ovaj vrh i pri tome zarobili 61 živog agresorskog vojnika, koji su kasnije svi razmijenjeni.



Zastava se zavijorila na nadmorskoj visini od 793 metra

 Osvojio Mon Blan  

Članovi PD „Kalesija“ osvojili su mnoge vrhove širom BiH, a Rasim Mehidić, predsjednik PD „Kalesija“, učestvovao je i u osvajanju vrha Mon Blan, najvišeg vrha Zapadne Evrope, visokog 4.807 metara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.