ODLUKE

Plaće prosvjetarima u TK uvećane za dodatnih 6,5 posto

Poslije dvomjesečnih pregovora

A. Bajrić

E.Sk

10.9.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Poslije dvomjesečnih pregovora Ministarstvo obrazovanja i nauke sa Zlatanom Muratovićem (SBB) na čelu i sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja postigli su sporazum o povećanju koeficijenata za obračun plaća i platnih razreda uposlenika u obrazovanju. 

Računajući ovogodišnje povećanje osnovice sa 6,25 posto, povećanjem koeficijenata u iznosu od 6,5 posto plaće za oko 6.500 uposlenika u obrazovanju i ustanovama kulture bit će više od 1. januara 2019. za 13 posto u odnosu na prethodne godine.  

- Ne radi se ovdje samo o povećanju plaća, već i o vraćanju digniteta svim prosvjetnim radnicima. Profesor s visokom stručnom spremom do sada je imao koeficijent 2,32, a od 1. januara 2019. imat će 2,47. Povećanje koeficijenata, naravno, reflektirat će se i na primanja uposlenika – kaže Muratović.

No, agilni ministar Muratović, iza kojeg su značajni rezultati u sektoru obrazovanja, ne planira s ovim povećanjem stati na planu boljeg materijalnog statusa uposlenika u prosvjeti. Ukoliko bude mogućnosti, na kraju 2018. godine još jednom će se sagledati sve realne okolnosti s ciljem daljnjeg unapređenje materijalnog položaja radnika u prosvjeti.

- Ne treba zaboraviti da smo 3,5 miliona implementirali u sektor obrazovanja kroz određene projekte. Recimo da je 2015. godine taj iznos bio oko 120.000 KM, a mi smo ga uvećali za 30 puta – kaže Muratović.

Ministarstvo obrazovanja i nauke u svojim aktivnostima imalo je podršku Vlade TK i premijera Jakuba Suljkanovića, ali i razumijevanje sindikalnih organizacija.

- Neka se ne stvara dojam da je nama ovdje nešto ponuđeno, a mi to odmah prihvatili. Iza nas su dvomjesečni pregovori, a mi smo sagledali realno stanje stvari i prihvatili ovaj sporazum – kaže Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja i kulture TK.

Trenutno, primjerice, profesori u TK imaju osnovnu plaću u iznosu od 984 KM, a od 1. januara 2019. imat će 1.050 KM. Jasno je svima da uposlenici u prosvjeti zaslužuju bolje plaće, ali ne treba zaboraviti na činjenicu da su potpisanim sporazumom prvi put nakon deset godina uvećani koeficijenti za obračun plaća. Ostat će zapisano da je to urađeno u vrijeme ministra Zlatana Muratovića.

Porodiljama maksimalne naknade

Potpisanim sporazumom definirano je i da porodilje imaju maksimalne naknade za vrijeme odsustva, potpisana je i uredba o napredovanju vannastavnog osoblja... Neće biti zaboravljeno ni tehničko osoblje u školama koje ima koeficijent 1 te će kroz anekse kolektivnog ugovora i njima biti povećane plaće.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.