UPOZORENJA Novi oboljeli u Tuzlanskom kantonu

Muškarac iz Čelića zaražen virusom Zapadnog Nila

Od šest osoba, koliko ih se javilo u UKC Tuzla, njih četvero bilo je hospitalizirano, a trenutno je jedan pacijent zadržan na liječenju, kaže Topalović

E. Sk. – A. Nu.
23.09.2018 15:25

Foto: Ilustracija

Pacijent iz Čelića početkom prošle sedmice hospitaliziran je na Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli jer je kod njega registriran virus Zapadnog Nila. On je jedini pacijent s ovim opasnim virusom koji se trenutno liječi u tuzlanskoj bolnici.

Kućno liječenje

- Zaključno sa 18. septembrom, kod dvije osobe s područja Tuzlanskog kantona i četiri osobe iz drugih krajeva BiH potvrđeno je prisustvo virusa Zapadnog Nila. Od ukupno šest pacijenata, koliko ih se javilo u UKC Tuzla, njih četvero bilo je hospitalizirano, a trenutno je jedan pacijent zadržan na liječenju – kaže za „Avaz“ dr. Blaško Topalović iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Pacijenti kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa Zapadnog Nila, a koji su u međuvremenu pušteni na kućno liječenje, dužni su se pridržavati uputa ljekara.

Svake godine od juna do novembra kontinuirano se prati aktuelna epidemiološka situacija u vezi s infekcijom virusom Zapadnog Nila, a iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH navode da razloga za paniku nema.

- Za sada je stanje stabilno i ne postoji veći rizik po stanovništvo. Obavijestit ćemo javnost o svim eventualnim promjenama – navode iz Zavoda.

Zaštitne mreže

U banjalučkoj bolnici 20. avgusta umro je muškarac iz Nove Topole, a kod njega je bio detektiran virus Zapadnog Nila.

Da se ovaj virus, koji prenose komarci, ne bi širio, ljekari preventivno preporučuju građanima ugradnju zaštitnih mreža na prozorima, a tokom boravka na otvorenom korištenje sredstava koja tjeraju komarce.

U Srbiji umrlo 29 osoba 

Bolest Zapadnog Nila i dalje se širi u susjednim zemljama. U Hrvatskoj je od pojave prvih oboljelih početkom jula pa do 10. septembra bolest laboratorijski potvrđena kod 39 osoba, od kojih je jedna umrla. U Srbiji je dosta dramatičnija situacija, do sada je zaraženo 286 ljudi, broj umrlih porastao je na čak 29.

Prema podacima Evropskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 6. septembra na području Evrope zabilježeno je 1.112 slučajeva bolesti Zapadnog Nila.

NA VRH