PROJEKTI Izgradnja magistralne ceste imat će veliki privredni značaj

Put od Tuzle do Sarajeva bit će kraći za četiri kilometra

L. ILIĆ-OSMANČEVIĆ
26.09.2018 08:26

Radovi treće faze na prijevoju Karaula, Kladanj - Podpaklenik rade se ubrzanim intenzitetom

Građani Tuzlanskog kantona s nestrpljenjem iščekuju završetak radova na magistralnoj cesti M-18 Tuzla - Sarajevo.  

 Potpisan ugovor

Put iz Tuzle do glavnog grada uskoro će biti puno lakši i brži, ali i sigurniji za vozače. Međutim, to nisu samo dobre vijesti za vozače, završetak ove magistralne ceste može biti ključni pokretač za razvoj privrednih i društvenih aktivnosti na Tuzlanskom kantonu. Radovi treće faze na Prijevoju Karaula, Kladanj - Podpaklenik rade se ubrzanim intenzitetom. Iako je ugovor za izgradnju treće faze potpisan još u februaru ove godine, radovi su počeli tek u martu zbog loših vremenskih uvjeta, što je produžilo i rok za kompletiranje ove dionice puta.

Tunel Karaula koji je bio i najzahtjevniji od gradnje otvoren je 27. septembra 2016. godine. Kako su za „Avaz iz Federalne direkcije cesta kazali, kompletiranjem treće faze dobit će se moderna saobraćajnica s tri trake, od kojih će jedna biti predviđena za spora vozila. Kompletiranjem svih faza radova ukupna dionica dobit će svoj puni značaj u vidu skraćenja postojećeg magistralnog puta na relaciji Tuzla - Sarajevo za oko četiri kilometra. Vrijednost ukupnih radova iznosi 9.974.910 KM, a rok za izgradnju je 12 mjeseci.

Ministar trgovine, saobraćaja i turizma Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić smatra da će izgradnja ove dionice puta donijeti značajne privredne promjene na Tuzlanskom kantonu.

  • Gluhić: Brojni investitori
    Gluhić: Brojni investitori

 Brza cesta

- Ako uzmemo u obzir rast privrede na Tuzlanskom kantonu i interesiranje svih potencijalnih investitora koji dolaze u Tuzlanski kanton, svakako treba spomenuti i ambasade iz svih zemalja iz kojih nam dolaze investitori, a koje imaju sjedište upravo u glavnom gradu, zaista nam je ovo važan projekt. Vjerovatno ćemo narednih godina imati i sreće jer će autoput Sarajevo - Beograd prolaziti kroz Tuzlu i kad Tuzla bude povezana sa Sarajevom brzom cestom, onda će Tuzlanski kanton doživjeti ekspanziju u svakom smislu - kazao je Gluhić.

 9,9 

miliona KM vrijednost ukupnih radova 

12 

mjeseci rok za izgradnju  

NA VRH