OKOLIŠ

Održana akcija sadnje drveća u Tuzli

Obuhvaćeno nekoliko lokacija

L. Ilić-Osmančević

L.Ilić-Osmančević

8.11.2018

Šesta po redu terenska akcija „Let s Do it“ - milion sadnica za 1 dan održana je danas na području grada Tuzle. Akcijom je obuhvaćeno nekoliko lokacija, park ispred Klinike za dječije bolesti Tuzla, osim toga organizirano je i pošumljavanje na kompleksu Panonskih jezera u Tuzli.  

Cilj naše akcije je da učenici konkretnim radom na terenu pruže doprinos zaštiti životne sredine i okoliša. Moramo graditi naviku kod mlađih generacija da svojim ličnim doprinosom i učešćem u akcijama sadnje drveća i čišćenjem ilegalnih deponija pokažu da se brinu o svojoj okolini - kazao je Amar Kavgić, koordinator projekta „Let s Do it'' Tuzla. 

Dvije mini akcije sadnje drveća uspješno su realizirane u Osnovnoj školi „Breške“ i u Osnovnoj školi „Mramor“. Učesnici ovogodišnje akcije sadnje drveća, osim organizatora i volontera “Let s Do it“ Tuzla, jesu učenici tuzlanskih srednjih i osnovnih škola. Oko 80 učenika odazvalo se akciji i uz podršku sponzora zasađeno je 100 sadnica tuje. 

Učenik Srednje medicinske škole u Tuzli Nihad Kancić smatra da je potrebno organizirati više ovakvih akcija budući da Tuzla spada u jedan od najzagađenijih gradova. 

- Svi mi možemo utjecati na to da smanjimo zagađenost. Mladi su ti na kojima svijet ostaje, zato je važno da budemo aktivni i da se uključujemo u ovakve aktivnosti za bolje svih građana koji žive u našem gradu - kazao je Kancić.

Broj zainteresiranih volontera iz godine u godinu raste, a do sada je u akciji „Let s Do it“ bilo uključeno 180 hiljada volontera širom Bosne i Hercegovine koji su očistili 13 hiljada tona otpada i posadili pola miliona sadnica.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.