TUZLA

Zatvoreno gradilište na platou Kapije, pored mjesta stradanja tuzlanske mladosti

U predmetnom objektu investitor nije mogao niti može dobiti uvjerenje o dovoljnoj udaljenosti od vjerskog objekta

S lica mjesta. E. Sk.

E. Sk.

29.11.2018

Nadležna gradska inspekcija zatvorila je gradilište na poslovnom objektu u Tuzli. Riječ je o objektu gdje je bilo planirano otvaranje kockarnice, ali s obzirom na to da se nalazi u neposrednoj blizini stratišta tuzlanske mladosti, takav naum je naišao na opravdane osude javnosti.

U Gradskoj upravi Tuzla navode kako kockarnica na platou Kapije, pored mjesta stradanja tuzlanske mladosti, neće biti otvorena jer je njena udaljenost manja od stotinu metara od najbliže džamije.

- Investitor "Adria Games" d.o.o. Čelić se obratio Gradskoj službi za geodestske i imovinskopravne poslove zahtjevom za izdavanje uvjerenja o udaljenosti. Ova služba je obavijestila investitora 2. novembra 2018. godine, dakle, petnaest dana prije nego što su počele reakcije u javnosti, da se predmetni objekt nalazi na manjoj udaljenosti od stotinu metara od vjerskog objekta, što znači da uvjerenje koje im je potrebno za ishodovanje dozvole kod Federalnog ministarstva ne mogu dobiti - navodi se u saopćenju za javnost Gradske uprave Tuzla.

Investitor je, navode oni, s ciljem ishodovanja dozvoljene udaljenosti od vjerskog objekta pristupio pomjeranju ulaznih vrata. Gradska inspekcija je poduzela mjere zabrane rekonstrukcije te podnijela prekršajnu prijavu.

- Dakle, u predmetnom objektu investitor nije mogao niti može dobiti uvjerenje o dovoljnoj udaljenosti od vjerskog objekta, što je uvjet za dobivanje odobrenja od Federalnog ministarstva. Pošto je ovakva odluka nadležne gradske službe donesena najmanje 15 dana prije prvih reakcija u javnosti, molimo sve koji javno saopćavaju svoje stavove da omoguće Gradskoj upravi da ih upozna o stvarnom stanju svakog pojedinog predmeta - navodi se u saopćenju.

Ostaje nejasno zbog čega su se činjenice poznate još od 2. novembra skrivale od javnosti, što je na koncu proizvelo opravdano negodovanje građana i uznemirenost porodica žrtava.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.