TUZLA

Prevareni kupci stanova u zgradi ''15. maj'' ponovo izašli na ulice

L. Ilić-Osmančević

17.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Kupci stanova u zgradi ''15. maj'' u Tuzli ponovo su danas izašli na ulice i izrazili svoje nezadovoljstvo jer već deceniju čekaju da uđu u svoje domove. Protestnu šetnju započeli su ispred zgrade ''15. maj'' noseći transparente, a zatim se uputili ka Gradskoj upravi.

Iako su prevareni kupci tražili sastanak s gradonačelnikom, niko iz Gradske uprave nije izašao da razgovara s njim. Iz Gradske uprave poručili su da će u ponedjeljak biti održan kolegij na kojem će razgovarati o ovom problemu.

Mirsad Šuvalić, predsjednik Udruženja kupaca „15. maj“, kaže da su im gradonačelnik i njegovi saradnici obećali da će se u stanove useliti još prije Nove godine, ali to je samo ostala priča.

- Stanje je ostalo nepromijenjeno. Ljudi su i danas na ulici, ne mogu ostvariti svoja prava, a institucije i tužilaštvo ne rade svoj posao. Mislim da oni prikrivaju krivce. Tražimo rješenje i želimo na ovaj način skrenuti pažnju da se ovaj problem riješi - kazao je Šuvalić.

Ističe da će se oni okupljati svake sedmice i da krivci moraju odgovarati.

Kupci su ogorčeni jer se još ne nazire kraj njihove agonije. Iako je Gradsko vijeće još 2017. godine donijelo odluku da ''Centralno grijanje'' i ''Vodovod i kanalizacija'' priključe stambeno-poslovnu zgradu ''15. maj'' na infrastrukturnu mrežu, ni danas još ništa nije riješeno po tom pitanju. Nije ponuđeno niti jedno konkretno rješenje od nadležnih.

Ahmed Srabović, jedan je od prevarenih kupaca, kaže da su u posljednje tri godine pokušavali dogovoriti sastanke s gradonačelnikom, ali bezuspješno.

- Kupio sam stan od 80 kvadrata i poslovni prostor, ovo je pljačka. Nadam se da će se Tuzla probuditi i da će nam se i ostali građani pridružiti u ovoj borbi - kaže Srabović.

Više od 160 porodica godinama čeka da se useli u svoje stanove. Neki od njih žive kao podstanari i svaki mjesec plaćaju ratu kredita za stan. Osam kupaca do sada je umrlo, a da nisu uspjeli dobiti ključeve svog stana.

Prevareni kupci za njihovu višegodišnju agoniju smatraju odgovornima Direkciju za obnovu i izgradnju Tuzla, Grad Tuzla, i GP „Giprom“ te Tužilaštvo TK, koje, uprkos brojnim dokazima, nije procesuiralo odgovorne osobe.

Udruženje kupaca SPO ''15. maj'' Tužilaštvu TK u oktobru 2016. godine podnijelo je krivičnu prijavu protiv osoba koje smatraju da su odgovorne za situaciju u kojoj se nalaze. Prevareni kupci pitaju se koga štiti Tužilaštvo. I s punim pravom traže odgovor gdje su njihove pare.

Kupci traže punu odgovornost Envera Bijedića i traže da se on uključi jer, kako kažu, ovo je i njegov problem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.