PROJEKTI

Gradnja atrija od 900 kvadrata koštat će 1,3 miliona KM

U tom prostoru bit će smještene turističke agencije, rentakar, suvenirnice i sve ono što možemo vidjeti prilikom putovanja na evropskim aerodromima, naglašava Gluhić

Budući izgled atrija koji će biti izgrađen u okviru Aerodroma

E. SKOKIĆ

24.1.2019

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla (MAT) u 2019. nastavit će se s radovima kako bi ta zračna luka, kroz koju je u prošloj godini prošlo 585.000 putnika, izgledala što modernije i funkcionalnije. Nedavno je MAT raspisao tender za izvođače radova koji će učestvovati u gradnji atrija.  

 Carinsko skladište

- Tender je vrijedan 1.375.690 KM, a zainteresirani ponude mogu dostaviti do 7. februara. Možda će izvođenje radova koštati ili više, ali nama je cilj da imamo modernu i funkcionalnu zračnu luku, kroz koju će na godišnjem nivou prolaziti 700.000 putnika, odnosno 400 putnika po satu – kaže Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja.

U 2018. proširivao se putnički terminal i gradilo carinsko skladište, a u 2019. gradit će se atrij ukupne površine od skoro 900 kvadratnih metara. Uradit će se i kanalizaciona mreža za prečišćavanje otpadnih voda.

- U prostoru atrija bit će smještene turističke agencije, rentakar, suvenirnice i sve ono što možemo vidjeti prilikom putovanja na evropskim aerodromima. Na taj način rasteretit ćemo putnički terminal – naglašava Gluhić.

Gradnja atrija mogla bi početi s novom građevinskom sezonom, jer je izrađeno idejno rješenje, kao i izvedbeni i glavni projekt.

Ministar Mirsad Gluhić ističe kako je u protekle četiri godine u modernizaciju Međunarodnog aerodroma Tuzla uloženo skoro 15 miliona KM. Postoji interesiranje, ističe on, investitora iz Turske, Austrije i Kine.

Kargo saobraćaj

- Interesiranje se odnosi na povećanje broja linija, ali i za kargo saobraćaj. Geografski položaj MAT-a mnogima odgovara, jer pokrivamo značajan dio zapadne Srbije, istočne Hrvatske i veći dio BiH – kaže Gluhić.


15 

miliona KM uloženo je u modernizaciju MAT-a u protekle četiri godine

700.000

putnika godišnje trebalo bi u budućnosti prolaziti kroz Aerodrom


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.