KLIZIŠTA

Počela izrada karte podložnosti tla na klizanje za područje Tuzle

S kolegama iz regiona prijavili smo projekt izrade ove karte, jer smo uvidjeli da metodologija koja se do sada koristila nije primjenjiva za cijelu BiH, kaže profesor Mandžić

Karta podložnosti tla na klizanje je u fazi izrade

L. ILIĆ-OSMANČEVIĆ

2.2.2019

Topljenje snijega i obilne kiše u Tuzlanskom kantonu često rezultiraju aktiviranjem klizišta. Iako je trenutno situacija na terenu mirna, problemi se očekuju već u ovom mjesecu kada obično dolazi do naglog topljenja velikih količina snijega.  

 Djelovanje vode

Sjeveroistočna Bosna podložna je stvaranju klizišta ponajprije zbog specifične geologije. Materijali koji grade padine na području Majevice su izuzetno podložni djelovanju vode. Oni značajno mijenjaju svoja svojstva, gdje se od dobrog materijala, kada dođe u doticaj s vodom, pretvara u materijal vrlo loših karakteristika.

Profesori na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli u sklopu projekta „IPA Interreg“ trenutno rade na izradi karte podložnosti tla na klizanje.

- S kolegama iz regiona prijavili smo projekt izrade ove karte, jer smo uvidjeli da metodologija koja se do sada koristila nije primjenjiva za cijelu Bosnu i Hercegovinu - kazao je Kenan Mandžić, vanredni profesor na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli.


Mandžić: Prepoznati prve znakove

Trenutno se vrši izrada karti za grad Tuzlu, ali i za četiri općine, Prozor, Ramu, Brčko Distrikt i Žepče.

- Prijavili smo i jedan novi projekt „Responsa“, koji ima za cilj da izradi sistem ranog upozoravanja od klizišta – dodaje on.

Mandžić je potvrdio da su padavine najčešći okidač za pokretanje klizišta, ali da, osim geoloških faktora, veliki utjecaj imaju i ljudi, gradnjom na problematičnom terenu i nekontroliranom sječom drveća.

 Edukacija građana

- Važno je educirati građane da prepoznaju prve znakove pojave klizišta jer se u tom periodu najviše može uraditi i spriječiti daljnje širenje. Prvi znakovi su pukotine na objektima, putevima, zidovima, krivljenje telefonskih stubova – objašnjava Mandžić.

 6.000 

klizišta evidentirano na području Tuzlanskog kantona 2014. godine

 2.000

klizišta evidentirano na području Grada Tuzle u istoj godini


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.