AKTUELNO

Bijedić vjeruje da će vlast u TK činiti SDP, Naša stranka, SBB i PDA

PDA želi biti dio nove izvršne vlasti

Enver Bijedić: Razmotrit ćemo koaliciju sa PDA. Arhiv

S. Mujić

6.5.2019

U Tuzli je jutros održan sastanak grupe poslanika Skupštine Tuzlanskog kantona koja će podržati formiranje programske vlade TK.

Kako je za “Avaz” potvrdio Enver Bijedić, predsjednik KO SDP-a Tuzla, sastanku nisu prisustvovali poslanici SBB-a, ali su opravdali svoj izostanak i njihova podrška ostaje neupitna.

- PDA, sa kapacitetom od sedam zastupnika u Skupštini TK, izrazila je želju da učestvuje u raspodjeli ministarstava, dakle, ne samo da podrži programsku vladu nego želi biti dio izvršne vlasti – kazao je Bijedić.

S obzirom na raniji odlučan stav SDP-a BiH i Naše stranke da neće koalirati sa SDA i PDA, o prijedlogu Pokreta demokratske akcije da ipak bude dio nove Vlade TK odlučivat će kantonalne organizacije stranaka.

- Organi Naše stranke će se izjasniti večeras, a SDP će sutra imati sjednicu Kantonalnog odbora na kojoj ćemo o tome raspravljati – kazao je Bijedić.

SDP, Naša stranka, PDA i SBB u Skupštini Tuzlanskog kantona zajedno imaju većinu (21 poslanik), što znači da bi eventualna koalicija bila stabilna, a Bijedić nije negirao mogućnost koaliranja.

- Da se ne lažemo, to je to, vidjet ćemo šta će kantonalni odbori odlučiti – kazao je Bijedić.

Ukoliko dogovor bude postignut, opoziciju u TK činit će SDA, DF i SBiH sa 14 poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.