TUZLA

Traže da se priključi struja kako bi mogli useliti u zgradu

Grad je uplatio 50 posto sredstava, što govori da je pronađena zakonska mogućnost, ali drugu polovinu nije, kaže Mehanović

S protesta prevarenih kupaca u Tuzli: Demonstrante pratila policija. E. Skokić

Piše: E. SKOKIĆ

11.5.2019

Prevareni kupci stanova i poslovnih prostora u zgradi 15. maj u Tuzli jučer su ponovo protestirali na gradskim ulicama nezadovoljni činjenicom što se usvojene odluke Gradskog vijeća ne primjenjuju. 

 Decenijska agonija

 Njima je u dva navrata komandir Policijske stanice Centar Fuad Jašarević zabranio mirne prosvjede, slijepo se držeći zakonskih procedura dok, recimo, istražni organi u slučaju prevarenih kupaca ni deset godina poslije od planiranog useljenja ne mogu da identificiraju krivce za agoniju građana koji su otplatili svoje stanove, a žive kao podstanari.

Prevareni kupci okupili su se ispred zgrade u naselju Sjenjak, a onda krenuli ka Gradskoj upravi. Pored biste Martina Lutera Kinga zaustavio ih je kordon policije čuvajući „dvore“ Jasmina Imamovića, koga prevareni kupci smatraju jednog od najodgovornijih za njihovu decenijsku agoniju.

Povicima „Lopovi, lopovi...“ i zviždaljkama prevareni kupci su iskazali svoje opravdano nezadovoljstvo, a nakon polusatnog zadržavanja na platou pored Kingove biste, razišli su se kućama.



Na zgradi postavljeni novi transparenti. E. Skokić

- Osnovni problem je trenutno priključenje na elektroenergetsku mrežu. Grad je uplatio 50 posto sredstava, što govori da je pronađena zakonska mogućnost, ali drugu polovinu nije. Dok to ne učini Elektrodistribucija Tuzla neće naš objekt spojiti na mrežu. Ne vidimo razlog zbog čega se odugovlači s uplatom drugog dijela tranše ako je prva polovina uplaćena – kaže Adisa Mehanović, jedna od prevarenih kupaca u SPO „15. maj“.

Drugi dio problema predstavlja tzv. kaiš, odnosno 330 kvadratnih metara na kojima je građeno, a da nisu riješeni imovinskopravni odnosi. Odlukom Gradskog vijeća tri četvrtine kaiša trebaju se upisati na Mirsada Simičića, a jedna četvrtina na Direkciju za obnovu i izgradnju, koja je u stečaju. Sudski vještaci su procijenili zemljište na 72.600 KM, a kupci stanova i poslovnih prostora nemaju novac za otkup zemljišta.

Napravljen WC

Na zgradi 15. maj postavljeni su novi transparenti na kojima piše: „Jasmine, zatvor te čeka“ i „Ovo je pravi Jasminov mali Dubai“. Napravljen je i WC Tvrtka Imamovića i Envera Bijedića.

 Mrtva firma

- Problem Gradske uprave je što su investitori koji su ušli bespravno u taj posjed danas mrtve firme. Mi nećemo uplatiti rentu u iznosu od 195.000 KM, a koja se odnosi na dograđene spratove, dok se zgrada ne spoji na elektroenergetsku mrežu kako bismo mi mogli rješavati imovinskopravne odnose, obaviti tehnički prijem zgrade i uknjižbu svoje imovine – kaže Mehanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.