ZDRAVSTVO

Niže cijene za 247 lijekova s esencijalne liste u TK

U prosjeku su lijekovi pojeftinili za oko pet posto. Ovim će biti omogućene dodatne uštede kada su u pitanju rashodi za izdavanje lijekova na račun Zavoda

Revidirane maksimalne veleprodajne cijene lijekova za tržište BiH

Piše: E. SKOKIĆ

14.6.2019

Nakon što je 20. maja ove godine stupila na snagu Odluka o listi lijekova obaveznog osiguranja FBiH, Vlada TK je na posljednjoj sjednici donijela odluku o usaglašavanju kantonalne liste lijekova s federalnom.  

Različite doze

Prethodno je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH 3. juna objavila konačne revidirane maksimalne veleprodajne cijene lijekova za tržište BiH u skladu s odredbama Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijene lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH.

- Ovom nivelacijom omogućeno je snižavanje cijena za oko 247 lijekova na Pozitivnoj listi lijekova TK, s prosječnim sniženjem oko pet posto. Kontinuirano snabdijevanje lijekovima jedna je od najvažnijih zdravstvenih usluga pacijentima kao krajnjim korisnicima. Ovim će biti omogućene dodatne uštede kada su u pitanju rashodi za izdavanje lijekova na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja TK – navodi Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Inače, esencijalna lista lijekova na području TK je najšira sa 1.147 lijeka, a u narednom periodu, shodno odlukama Vlade FBiH, lista će najvjerovatnije biti proširena za dodatne 24 različite doze i oblika INN molekula.

 Izrada prijedloga

- Čekamo da se okončaju procedure predviđene zakonom i nakon toga prijedlog odluke ide na sjednicu Vlade TK. listom i s posljednjim izračunom cijena od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Da bi Ministarstvo zdravstva TK moglo pristupiti izradi prijedloga Pozitivne liste lijekova koja će biti usklađena s federalnom, neophodno je prethodno utvrditi listu lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona - generičku listu lijekova sa usaglašenim cijenama – pojašnjava Hadžiefendić.

 Odluke Komisije  

Hadžiefendić navodi da je Komisija za lijekove Ministarstva zdravstva dostavila prijedlog u kome je u skladu sa Zakonom o lijekovima i Federalnom listom lijekova usaglasila listu A kao obaveznu za sve kantone. Također, Komisija je predložila neophodne lijekove na listi B (fakultativna lista) shodno zahtjevima struke i finansijskoj mogućnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.