TUZLA

Članovi Komisije za izbor nemaju položene pravosudne ispite?!

U praksi to znači da će članovi Komisije koji nemaju položen pravosudni ispit propitivati kandidate za pravobranioce koji imaju položen pravosudni ispit

Posljednji konkurs poništen, uočene proceduralne greške

Piše: E. Sk.

19.6.2019

Farsa u vezi s izborom pravobranioca Grada Tuzle i nakon posljednjeg raspisanog konkursa se nastavlja. Gradsko vijeće je donijelo odluku o sastavu komisije u kojoj su Almir Šuta, Jasmina Hadžiefendić, Smiljana Bubreško, Azra Sarajlić i Asja Kravić i koji do kraja trebaju provesti konkursnu proceduru.

Najveći problem

Dvoje od petero pobrojanih su aktuelni pomoćnici gradonačelnika Jasmina Imamovića, ali to nije najveći problem u vezi s njihovim imenovanjem. Čak troje od petero pobrojanih nemaju položen pravosudni ispit, a od kandidata koji su se prijavili na konkurs se, između ostalog, traži da imaju položen pravosudni ispit.

U praksi to de facto znači da će članovi komisije koji nemaju položen pravosudni ispit propitivati kandidate za pravobranioce koji imaju položen pravosudni ispit.

Inače, posljednji konkurs za gradskog pravobranioca na koji su se prijavili Mirsad Delić i Sabina Jusić je poništen jer su uočene proceduralne greške. A greška se ogledala u tome da je Delić, koji je bio favorit gradonačelnika Imamovića, pravomoćno osuđivan za privredni kriminal.

Najbolje ocjene

Prilikom bodovanja Delić je dobio najbolje ocjene, ali nije položio zakletvu pred Gradskim vijećem iako je sve bilo spremno za to.

Ko se prijavio

Na konkurs su se, kako saznajemo, prijavili Sabina Jusić, koja je bila kandidatkinja i na prošlom konkursu s Delićem, zatim njen suprug, advokat Muhamed Jusić. Također prijavile su se i uposlenice Gradskog pravobranilaštva Nina Popić–Nezirović i Edina Nožinović, koje su bile članice Komisije kada je Delić dobio sve suhe desetke.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.