GRADAČAC Plan kamenoresca Edina Hodžića

Plan kamenoresca Edina Hodžića

Bilo bi mu drago da se postavi na Dan nezavisnosti

H. Čalić
22.08.2019 12:29

Nurkić, Djedović i Hodžić: Na stećku će biti simboli BiH

Foto: H. Čalić

    Želja Edina Hodžića, kamenoresca iz Gradačca, da iza sebe ostavi dobro djelo, obilježje kojim će se afirmirati njegov rodni kraj i domovina, bit će realizirana. Radi se o stećku koji će ovaj klesar sa svojim radnicima isklesati i koji će mjesto naći na gradačačkom trgu ili na nekom drugom prikladnom mjestu, kako već odluče gradske vlasti.       

Da bi sve išlo kako nauka i struka kažu, posjetili su ga direktor i stručni saradnik Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona Kemal Nurkić i Rusmir Djedović, te su ovom prilikom razgovarali o idejnom rješenju.

       - Nabavio sam mermernu kamenu gromadu tešku 12 tona i obradio je sa osnovnim crtama budućeg stećka dužine 190 centimetara, širine 140 i visine 100 centimetara. Dvije godine čekam, želim da mi stručnjaci kažu šta da se nađe na stećku, kako on treba da izgleda, da bih ostavio trag u vremenu. Želja mi je da se na stećku vide simboli našeg kraja, naše domovine - kaže Hodžić.Naglašava da bi mu bilo drago da se stećak postavi 1. marta 2020. godine, na Dan nezavisnosti BiH.

Komentari

NA VRH