GODIŠNJICA U ranu zoru 26. avgusta 1990. izgubila treća smjena jame Dobrnja-Jug

Prije 29 godina dogodila se najveća rudarska nesreća u BiH

Smail Imamović jedini preživio nezapamćenu tragediju

E. Skokić

Iza 180 poginulih rudara ostalo je 365 djece

Foto: Arhiv


Prije 29 godina u Tuzli i okolini osvanulo je najtužnije jutro. U ranu zoru 26. avgusta 1990. godine u eksploziji ugljene prašine život je izgubila treća smjena jame Dobrnja–Jug, tadašnjih Titovih rudnika Kreka u Tuzli. Iza 180 poginulih rudara ostalo je 365 djece, a jedini preživjeli bio je Smail Imamović, koji je kobnog jutra bio blizu izlaska iz jame. 

- Pet dana sam bio klinički mrtav, a tek na UKC Tuzla saznao sam da su svi moji drugovi poginuli. Otad trošim lijekove koji su izuzetno skupi. Svaki avgust za mene je isti, ne mogu spavati, a slike se pred mojim očima same smjenjuju – prisjeća se Smail Imamović.

 • Smail Imamović

  Smail Imamović

  Foto: Arhiv


Porodice poginulih komorata ističu kako su o školovanju djece brinuli odgovorni iz Fonda „26. august 1990.“. Iako je tužilačkom odlukom stavljena tačka na ovaj tragični događaj, još ima članova porodica koji smatraju kako je u jami Dobrnja–Jug obavljena klasična diverzija.

 • Dobrnja-Jug

  Dobrnja-Jug

  Foto: Arhiv


Tužilaštvo TK zaključilo je kako je osnovni uzrok nezgode eksplozija oblaka ugljene prašine, do kojeg je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade. U Dobrnja–Jugu još postoje značajna nalazišta uglja, ali je eksploatacija prekinuta poslije 26. avgusta 1990. godine.

 • Plato Dobrnja-Jug

  Plato Dobrnja-Jug

  Foto: Arhiv


Obilježavanja tužne godišnjice održat će se danas na gdje će porodice i zvaničnici položiti cvijeće i proučiti Fatihu za poginule komorate.  

Više o:

Tuzla Kreka Rudari
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na